Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.01.2017. u 10:00

Ako su riječi političara lani budile nadu u bolje sutra, danas one bez djela ne znače ništa

Vrijeme je da se kaže da je dosta deklarativne brige vladajućih za demografske probleme i šutnju opozicije.

Dosta je naricanja zbog mladih koji se iseljavaju ako političke elite i u praksi ne naprave zaokret koji će zemlju početi izvlačiti iz blata, iz demografske katastrofe prema kojoj više ne klizimo, nego u nju jurimo.

U 2016., u kojoj su vlasti i političarima u kampanji bila puna usta demografije, pokazalo se da je rođeno najmanje djece dosad, njih samo 36.372 prema podacima Ministarstva uprave, a iseljenih, barem onih službeno evidentiranih, više je nego ikad – 53,5 tisuća ljudi.

Kolika je stvarna brojka onih koji su se lani iselili možda je bolje da i ne znamo. Ako su riječi političara lani budile nadu da će se stvari početi mijenjati nabolje, danas one više ne znače ništa bez djela.

Verbaliziranom brigom ne može se ublažiti pesimizam građana zbog katastrofalnih demografskih trendova, niti će mladi samo zbog lijepih riječi odustati od pakiranja kofera.

Nije vrijeme za mrvice poput povećanja roditeljskih naknada i subvencioniranja pola rate stambenih kredita za mlade prve četiri godine, koje još nisu ni stupile na snagu, nego za konkretne poteze kojima će vlast pokazati da joj je doista stalo do ravnomjernog razvoja zemlje, do opustošene Slavonije, do mladih koji će vidjeti perspektivu i da se u ovoj zemlji isplati ostati.

Mantrati o tome da ćemo se, kad se dogodi veći gospodarski rast, okrenuti brizi za mlade obitelji, djecu i poharane krajeve u kojima ljudi nema, tlapnja je koja izaziva još veći revolt građana.

Nijedna država, nijedna vlast više nema pravo govoriti o dobrobiti ovog naroda, niti intelektualni dušobrižnici imaju pravo pod krinkom brige za društvo propagirati ideologije, lijeve ili desne, svejedno, a šutjeti o tome da će nam biti ugrožena temeljna egzistencijalna prava.

Kako će prosječnim građanima u zemlji staraca, u kojoj fondove mirovinskog i zdravstvenog sustava neće imati tko puniti niti će imati tko plaćati besplatno školstvo, pomoći reforma obrazovanja, zdravstva, mirovinskog sustava?     

>> Mama mu promijenila ime u čast priznanja, a sada mora ići u Njemačku: 'U Hrvatskoj mladi nemaju budućnost'

Ključne riječi

Komentara 1

AD
adrad
11:18 28.01.2017.

Političari svih razina MORAJU početi stvarati uvjete za zapošljavanje mladih ljudi. Ali oni i dalje rade isključivo na vlastitom bogaćenju i uhljebljivanju rodbine. Nažalost nema tu spasa. Kada se pojavi vlada koja će devalvirati kunu i privući strane investitore tada će početi dugotrajni oporavak. Ovo što sada čine je čista kozmetika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije