Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Češka

Polio se zapaljivom tekućinom i zatim zapalio u centru Praga

Prag
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
18.01.2019.
u 17:33

Neidentificirani muškarac zapalio se na Vjenceslavovom trgu istom mjestu gdje se prije 50 godina zapalio student Jan Palach.

Muškarac se u petak zapalio na središnjem trgu u Pragu, u vrijeme kada Česi odaju počast studentu mučeniku Janu Palachu koji se spalio 16. siječnja 1969. u znak prosvjeda protiv sovjetske intervencije.

Neidentificirani muškarac češkog državljanstva prebačen je u bolnicu nakon što su prolaznici uspjeli ugasiti vatru.

Zapalio se na Vjenceslavovom trgu, istom mjestu na kojem je Jan Palach počinio svoj očajnički čin 1969.

Dvadesetogodišnji student filozofije na Karlovom sveučilištu u Pragu na taj je način prosvjedovao protiv sovjetske vojne invazije koja je u kolovozu 1968. ugušila Praško proljeće i demokratske reforme komunističkog sustava.

"Po prvim informacijama, muškarac rođen 1964. posuo se po tijelu zapaljivom tekućinom i zapalio", objavila je praška policija na Twiteeru.

Njegovi su motivi zasad nepoznati i pokrenuta je istraga.

"Vidjela sam ga iz daljine, potrčala i shvatila 'O Bože, on stvarno gori'", rekla je djevojka na mjestu nesreće pored Narodnog muzeja na Vjenceslavovom trgu. "Počela sam gasiti vatru, posuo se benzinom, osjetio se miris", dodala je.

'Netko je viknuo vatra, pa smo svi istrčali iz autobusa koji je planuo'

Ključne riječi

Komentara 5

AN
Antonio1952
18:06 18.01.2019.

Izgleda je emigrant.

AA
aabbcc
23:25 18.01.2019.

I sada narod ima da odaje počast za dva studenta mučenika !

AN
Antonio1952
18:20 18.01.2019.

Nije emigrant ima cesko drzavljanstvo, ali je kao imao neke napise na arapskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije