Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera stupići

"Policijo, kad ćeš otkriti zašto su se kupovali lijevi i desni stupići"?

\'04.11.2010. Zagreb, Hrvatska - Plakat s natpisom Sto vam nije jasno na Slavonskoj aveniji. Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/PIXSELL
04.11.2010.
u 18:46

Plakat se odnosi na takozvani slučaj "Stupići" na kojem policija i Državno odvjetništvo rade već devet mjeseci, ali rezultata te istrage još – nema

Nedaleko od zgrade policije u zagrebačkoj Henizelovoj ulici danas je postavljen golem plakat s natpisom "Što vam nije jasno?". Njegovo postavljanje platili su radnici Hrvatskih autocesta i aktivisti Nezavisnoga cestarskog sindikata zato što su nezadovoljni radom policije i Državnog odvjetništva u otkrivanju korupcijskih afera u toj državnoj tvrtki.

Povlašteni isporučitelj

Plakat "Što vam nije jasno" odnosi se na takozvani slučaj "Stupići" na kojem policija i DORH rade već devet mjeseci. HAC je od tvrtke Signalgrad, naime, kupovao lijeve i desne prometne znakove, i to uvijek one mnogo skuplje. Tako je 2008. godine, kad su lijevi stupići stajali 580 kuna, a desni 30,5 kuna, HAC kupio lijeve stupiće. Sljedeće godine, kad je cijena bila obrnuta i kad su lijevi stupići stajali 30,5 kuna, a desni 580 kuna, HAC je namjeravao kupiti – desne stupiće, no tad je podnesena prijava pa su brže-bolje kupljeni jeftiniji.

U prijavi koja je podnesena zbog toga slučaja navodi se da je svima jasno kako je riječ o povlaštenoj informaciji jer samo je jedan isporučitelj znao koje će prometne znakove HAC doista naručiti za isporuku.

Prema prijavi, tako velike razlike u cijeni istog proizvoda na dva natječaja u godinu dana objašnjavaju se "podvaljivanjem" stavki koje neće biti isporučene pri realizaciji ugovora.

To onda znači da mora postojati dogovor između naručitelja, u ovom slučaju HAC-a i ponuditelja Signalgrada, a koji mora imati informaciju o tome koja od stavki neće biti isporučena. U prijavi se navodi da je tako HAC, kupujući uvijek mnogo skuplje stupiće, oštećen oko pet milijuna kuna.

Ugovor HAC-a sa Signalgradom iz 2008. godine bio je vrijedan ukupno 12,7 milijuna kuna, a ugovor iz 2009. godine 14,5 milijun kuna. No još nije bio potpisan kad je podnesena kaznena prijava na početku ove godine, pa tako ni realiziran po višim cijenama.

Klarić: Sve je čisto!

Mijat Stanić, predsjednik NCS-a, kaže da su postavljanje plakata "Što vam nije jasno" financirali članovi tog sindikata iz svojih sredstava.

– Nakon prijave, policijske obrade i neslužbenih informacija do kojih smo došli, a koje govore da su u policiji zaključili kako postoje elementi za pokretanje kaznene odgovornosti za taj slučaj, nije nam jasno zašto se ništa ne događa još od travnja kad je počela obrada – kaže Stanić.

Prijava za "stupiće" podnesena je protiv nepoznate osobe, no kako je to u nadležnosti Sektora za održavanje, odgovorni su u toj "aferi" onda direktor tog sektora Stjepan Klarić i njegov zamjenik Željko Krapljan.

Klarić kaže da ne zna ništa što se događa oko te prijave. Bio je, kaže, u policiji prije nekoliko mjeseci i dao iskaz u vezi s tim slučajem i svu dokumentaciju, a potom ga iz policije nitko više nije pozivao niti je kontaktirao s njime.

– Tvrdim odgovorno da nisam sudjelovao ni u kakvim režijama i organizacijama, a je li netko to radio, ne znam. Sve što je bilo u mojoj nadležnosti čisto je – kaže Klarić. Dodaje kako nije nitko pritiskao da se sklope ugovori sa Signalgradom i da vlasnika te tvrtke ne poznaje.

Ključne riječi

Komentara 35

TA
tania
19:48 04.11.2010.

pa što je tu nejasno...samo neka pogledaju kakve aute voze i gdje u kakvim kućama žive pojedini na položajima i sve će biti jasno tko je profitirao (kao i mnooooogi). Kad pogledam koliko u HR ima Cayenna i skupih terenaca,, stvarno mi prvo na pamet pada kriminal.

JI
jimbeam
21:43 04.11.2010.

Ivo,Ivo,Ivo,ups..........................Jaca,Jaca,Jaca.......................

FE
febo
08:01 05.11.2010.

A u p.m. , koja se to lova vrti , a ja u govnima da veća nemogu biti. Prekjučer su mi isključili struju !!!!!!! pljuc. Ja nemam stupiće , ali ima kod punice ma selu 50 ak kolaca , prodao bih 25 za lijevu , a 25 za desnu stranu.... , jel ima neko ko bi ih kupil !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije