Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Internet prijevare

Policija upozorava na sve više internetskih "CEO prijevara"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
26.06.2020.
u 14:07

Prijevare putem Interneta postaju sve inovativnije i sve ih je teže otkriti

Policija je u petak pozvala na oprez trgovačka društva zbog povećanog broja pokušaja tzv. CEO prijevara kojima dobro uigrane kriminalne skupine putem interneta žele izvući novac iz tvrtki i doznati podatke njihovih bankovnih računa.

Prevaranti se u tim slučajevima lažno predstavljaju kao izvršni direktori (CEO) te financijskim službama šalju 'phishing' poruke koje izgledaju kao da im se izravno obraća direktor.

U porukama lažno navode da su u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za što je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije voditelji financijskih poslova zaprimaju telefonski poziv sa stranog broja (najčešće iz Velike Britanije) od žene koja se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda.

Provjerite naloge za isplatu i račune na koje šaljete novac

Ona u razgovoru traži diskreciju i raspituje se o stanja računa. U konačnici lažna odvjetnica putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje treba uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.

Policija stoga moli prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima da prije svake uplate provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi tvrtki s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu.

Podsjećaju da je internet postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce koji se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi izvukli novac ili vrijedne financijske informacije.

Kibernetički kriminalci sve inovativniji 

Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti.

Od pretvaranja da su voditelj tvrtke ili organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele - vaš novac i/ili bankovne podatke.

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima, ističu u MUP-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije