Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BORITE SE ZA SLOBODU'

Policija u Hong Kongu suzavcem rastjeruje prosvjednike

Prosvjedi u Hong Kongu
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL
1/11
22.09.2019.
u 13:04

Policija Hong Konga u nedjelju je zauzela položaje i na glavnoj željezničkoj stanici koja vodi do zračne luke kako bi spriječila da prosvjednici ponovno ugroze zračni promet, dan nakon noći nasilnih prosvjeda u toj autonomnoj regiji.

Policija u Hong Kongu u nedjelju je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike u području Sha Tina koji su prije toga oštetili obližnju željezničku postaju. Stotine prosvjednika okupilo se u nedjelju u trgovačkom centru u gradu Sha Tin u području Hong Konga. Uzvikivali su slogane poput "borite se za slobodu" i "oslobodite Hong Kong", a pjevali su i novu "himnu" te regije. 

Reuters prenosi kako je policija upala u trgovački centar. Ponovno su iznijeli pet zahtjeva - potpuno povlačenje zakona kojim se htjelo omogućiti izručenje u Kinu, povlačenje riječi "nemiri" za opisivanje skupova, oslobađanje svih pritvorenih prosvjednika, neovisna istraga o policijskoj brutalnosti i sloboda stanovnika Hong Konga da biraju svoje čelnike. 

Policija Hong Konga u nedjelju je zauzela položaje i na glavnoj željezničkoj stanici koja vodi do zračne luke kako bi spriječila da prosvjednici ponovno ugroze zračni promet, dan nakon noći nasilnih prosvjeda u toj autonomnoj regiji. 

Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL

Prosvjednici su već više puta blokirali zračnu luku, zaustavljajući promet oko nje, izazivajući požare u obližnjem gradu Tung Chungu i uništivši tamošnju stanicu podzemne željeznice. Do zračne luke vodi samo jedna linija, a pristup je dopušten samo onima s avionskim kartama. Jedna od putnica, 73-godišnja Kanađanka, istaknula je da nema problema s prosvjedima sve dok su "legalni i miroljubivi". 

"Samo pokušavaju izreći svoje zahtjeve. Kao građanin mislim da su ti zahtjevi legitimni", rekao je muškarac koji se identificirao samo kao Chow

Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL

Australska putnica Jody Pall koja je provela tjedan dana u toj britanskoj koloniji kazala je kako demonstracije nisu utjecale na njezino putovanje. 

"Bilo je lijepo. Nismo vidjeli prosvjednike niti ikakve akcije. Nadala sam se da ćemo ih vidjeti barem malo", kazala je 55-godišnjakinja. 

Ključne riječi

Komentara 3

XA
xaron
06:09 23.09.2019.

Ko oni navikli na demokraciju dok su bili UK kolonija. Niko ih nije pitao ni o čemu. Bilo je kako krunski guverner każe. Za najmanju neposlušnost strogo su lażnjavani.

TO
Toni66
16:44 22.09.2019.

Ipak su te Kineske vlasti mekane i jako glupe šta su sve dozvolili da Milliarde štete im naprave kao demokrati-protestom .. Zračna luka zatvorena blokirana i veliki dio svega a razlog je za ne vjerovati ( ne daju da seju da se kriminalcu iz Hongkonga sudi van Hongkonga ) To bi bilo isto da sada milion Hrvat ide mjesecima na barikade i to smo zato ; ne smije vi vlastodršci suditi Mamiću u Osijeku nego svi mi želimo + prosvjednici studenti da mu se sudi u Zagrebu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije