Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ ŠTAJDOHAR

Policija priznala propust u slučaju tragedije u Glini

glina, štajdohar, ubojstvo
Foto: Arhiva VL-a
1/6
27.08.2010.
u 11:58

Policajci ga našli i pustili ga bez privođenja, a naoružan je otišao u Centar za socijalnu skrb...

Policajci Policijske postaje Glina napravili su propust u svom radu. Utvrđeno je to nadzorom koji je obavio Kabinet ministra i Ravnateljstva policije nakon što je Josip Štajdohar u srijedu oko podneva ubio svoju bivšu suprugu Nikolinu u središtu Gline pred dvojicom maloljetnih sinova.

Naime, Josipova majka večer prije policiji je prijavila sinov nestanak te iskazanu namjeru o samoubojstvu, nakon čega su policijski službenici krenuli u potragu. Pritom su se koristili svim raspoloživim mjerama traganja, locirali mobilni uređaj, razgovarali s bratom, obišli ugostiteljske objekte koje je posjećivao. Pronašli su ga u srijedu u 11.04 s bivšom suprugom i djecom na Trgu bana Josipa Jelačića te su s njima obavili razgovor u vezi sa suicidalnim namjerama. Nikolina je tada izjavila da je susret s Josipom prošao bez problema te kako s djecom idu u park, a Josip je tvrdio da je njegova majka izmislila cijeli događaj. Također je izjavio da provodi s djecom vrijeme koje mu je sud dodijelio te da će se nakon toga sam javiti u policiju.

Previd šefa smjene

– Nadzorom je utvrđeno da policijski službenici nisu, sukladno zakonskim propisima i pravilima službe, osobno pregledali Josipa Štajdohara kako bi potražili oružje niti su ga doveli u službene prostorije prihvaćajući njegovu izjavu da će se sam javiti. Utvrđeno je da šef smjene Policijske postaje Glina, koji je bio obaviješten o zatjecanju Štajdohara, nije na pravilan i pravodoban način naložio njegovo dovođenje u policijsku postaju. U tijeku su konzultacije s mjerodavnim državnim odvjetništvom u vezi s utvrđivanjem odgovornosti ostalih službenih osoba koje su sudjelovale u zaštiti prava Nikoline Štajdohar i njezine djece. Također je u tijeku utvrđivanje odgovornosti za propuste zbog kojih je Josip Štajdohar naoružan ušao u prostor Centra za socijalnu skrb iako je riječ o prostoru koji je pod nadzorom zaštitara – piše među ostalim u priopćenju MUP-a. Napominju ipak da su u ranijim slučajevima prema Štajdoharu postupali zakonito i profesionalno te protiv njega podnijeli kaznene prijave. Glasnogovornica PU sisačko-moslavačke Iva Hranitelj kazala je kako tek nakon MUP-ova izvješća mogu započeti svoj dio posla.

– Službenici će sigurno biti udaljeni s dužnosti dok disciplinski sud bude odlučivao o njihovoj odgovornosti – komentirala je Iva Hranitelj. O daljnjim postupcima obavijestit će javnost.

Djeca kod Nikolininih

Hoće li Općinski sud u Sisku provoditi internu istragu radi utvrđivanja eventualnih propusta, nismo uspjeli doznati jer je predsjednica suda Vera Bubaš trenutačno na godišnjem odmoru, a ostali službenici nisu htjeli davati komentare. Do ravnatelja Centra za socijalnu skrb u Glini Stjepana Klarića jučer nismo uspjeli doći, pa ostaje upitno kako je Josip Štajdohar naoružan mogao proći pokraj zaštitara u toj ustanovi. Njegovo je stanje nepromijenjeno, u komi je s teškim ozljedama mozga. Djeca su nakon tragedije smještena kod Nikolinine obitelji.

Komentara 32

CO
Contractor
13:13 27.08.2010.

+ - 27.08.2010. u 13:11h malitrn je napisao/la: Contractor jel oćeš možda janjetine sa žara... -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ajde \"pametni\" da čujem tvoju zakonsku osnovu za privođenje tog lika u PP?

PR
probuđen
14:42 27.08.2010.

Tko zna da li ćemo ikad saznati je li proradila reakcija nakon pijenja \"lijekova\",pomiješano sa alkoholom,i još otprije agresivnost,a posljedicu smo vidjeli.past će par otkaza i to će biti to,a žene će i dalje strahovati u sigurnim kućama za svoje živote i živote djece.zašto je žena izašla iz sigurne kuće,ostavljam njoj na savjesti.kad bi bar svi odgovarali za sve,ne bi ni ovakvi slučajevi punili crne kronike.

BA
baš
11:09 28.08.2010.

Vuglec - ukoliko tvoj komentar znači da nam u državi ništa nije posloženo kako treba, onda bih podržao komentar, ukoliko on ide za time da pojedinačno traži krivca ne bih se složio. O čemu se radi? Policajci doista nisu dovoljno educirani za određenu problematiku, oni koji su educirani ne mogu raditi jer država ne želi izdvojiti dovoljno sredstava kako bi se ova problematika ublažila, a suci vrlo često (naslijeđeno iz bivšeg sustava) štite državu odnosno državni aparat umjesto pojedince, bilo da se radi o običnom građaninu ili nekom službeniku koji je zapravo doveden u situaciju da mora \"pogriješiti ili kršiti pravila\". Kako to? Recimo da problematika s kojom se pojedini stručnjaci trebaju i moraju nositi je toliko opsežna i toliko pozornosti zahtijeva (kako bi se odradilo sve po pravilima struke) da bi trebali imati i do 10 puta manji opseg poslova i opterećenost. Na žalost kada se dogodi tragedija kao ova, onda nitko ne poteže pitanje npr. odgovornosti pojedinih ministara jer svjesno krše pravilnike kojima je određen broj radnika, točnije krše zakone jer ne osiguravaju novce koji su prema zakonu koji je donio Sabor morali biti osigurani. Ministar financija samo kaže nema novaca i nema novih zapošljavanja, a to kakva je stvarna potreba (govorim o postojećim pravilnicima i potrerebama, ne imaginarnim) i mogu li ljudi odraditi svoj posao nikoga nije briga. Dakle, problem je političke naravi jer ne postoji opredjeljenje da se ovoj kao i nizu drugih problema pristupi ozbiljno. Ova zemlja vapi za \"nju dilom\" koji će preferirati obrazovanje, dakle stvarati sustavno bitno kvalitetniji stručni kadar, u uvjetima koji će biti \"isplativi\" onima koji rade teške poslove i čiji će ciljevi (obzirom na zahtjevnost i potrebnost kadra) biti ostvarivi. Sada ovako postavljeno društvo ne može odgovoriti na izazove koji se pred nas sve postavljaju. I oni koji to znaju i odlučuju stvarat će vječito umjetni dojam da je kriv pojedinac. Nije točno, zbog takvog načina razmišljanja i rukovođenja nemamo nikakvih pomaka već godinama i godinama, odnosno imamo ali na lošije (ako se izuzmu namještene statistike).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije