Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u kuršancu

Policija privela dječake, ostavila ih na cesti pa ih pokosio pijani vozač

dejan bogdan
Foto: V. Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/4
11.12.2010.
u 09:11

Roditelji, tvrde u policiji, nisu htjeli doći po djecu nakon što ih je policija privela jer su maloljetni, pa su ih ostavili oko kilometar od kuće da se sami vrate, ali Centar za socijalnu skrb nisu o slučaju alarmirali.

KURŠANAC - Na kolniku županijske ceste između naselja Gornji Kuršanec i Kuršanec u Međimurskoj županiji noćas oko 2 sata poginuo je 15-godišnji Jasmin Oršuš iz Kuršanca. Vozač (27) osobnog automobila čakovečkih registracija iz Kuršanca, upravljajući vozilom pod utjecajem 2,56 promila alkohola u krvi, zbog neprilagođene je brzine udario u dvojicu 15-godišnjih pješaka koji su se kretali uz desni rub kolnika. Oba su dječaka odbačena u polje. Jedan je preminuo na mjestu događaja, a drugi je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Županijskoj bolnici u Čakovcu. U životnoj je opasnosti.

U njihovu društvu bio je i 14-godišnjak godine iz Kuršanca koji nije ozlijeđen. Pješaci nisu bili obilježeni odgovarajućim reflektirajućim prslucima, a kako doznajemo, vraćali su se s koncerta Halida Bešlića i Crvene jabuke u varaždinskoj Areni.

Vozač, koji se nakon udara u pješake automobilom prevrnuo na krov, nije ozlijeđen. Uhićen je i priveden u prostorije Policijske uprave međimurske.

>>Zbog smrti dječaka pod istragom pet policajaca

Dečki privedeni jer su maloljetni no policajci ih ostavili na cesti

U PU varaždinskoj Unutarnja kontrola, pak,  istražuje stegovnu i kaznenu odgovornost zasad petorice policajaca zbog njihovog propusta tijekom obavljanja dužnosti u noći s petka na subotu. Naime, policajci koji su kontrolirali da na koncertu u sportskoj dvorani na Dravi bude sve u redu, priveli su oko 23.05 sati dvojicu 15-godišnjaka i jednog 14-godišnjaka u Policijsku postaju Varaždin. Maloljetnici sa sobom nisu imali identifikacijske dokumente, a budući su mlađi od 16 godina prema Obiteljskom zakonu nisu ni smjeli biti sami vani bez pratnje roditelja ili odrasle osobe u koje roditelji imaju povjerenja.

- Zakon propisuje da obavijestimo njihove roditelje i da ih pozovemo da dođu po svoju djecu. Kako oni nisu znali brojeve telefona svojih roditelja, o svemu smo obavijestili policiju PU međimurske, na čijem području maloljetnici žive, te je njihova ophodnja obavijestila roditelje gdje su im djeca te da dođu po njih. Međutim, roditelji su izjavili da ne žele doći po djecu, a otac jednog maloljetnika naknadno je nazvao telefonom i rekao da ne može organizirati prijevoz  za svoje dijete. Naši policajci su trebali, ali nisu, obavijestiti Centar za socijalnu skrb da roditelji ne žele doći po svoju djecu. Oni su ih oko 1.30 sati noću odvezli svu trojicu službenim autom u Kuršanec na područje PU međimurske - kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj tim povodom Rade Sitar, načelnik PU varaždinske.

Napomenuo je da varaždinski policajci, iako to Obiteljski zakon nalaže, nisu djecu doveli i predali roditeljima, već su ih ostavili kilometar i pol od njihova doma da se sami vrate kući. Sat i pol kasnije iz PU međimurske su ih obavijestili da su dvojica 15-godišnjaka stradala u prometnoj nesreći između Gornjeg Kuršanca i Kuršanca, te da je jedan poginuo, a drugi je teško ozlijeđen.

Načelnik Sitar  izrazio je žaljenje u svoje osobno ime i u ime cijele PU varaždinske zbog toga događaja, te je istaknuo da je o svemu obavijestio i Ravnateljstvo policije u Zagrebu i MUP.

Otac poginuloga dječaka tvrdi drugačije.

- Mene nitko nije zvao! A nisu pozvani ni socijalni radnici, pa krivim policiju za smrt svoga sina!, kazao je Dejan Bogdan (32), optužujući policiju da nisu postupali po zakonu.

- Odveli su ih u policijsku postaju. Po zakonu su trebali obavijestiti roditelje ili djelatnike Centra za socijalnu skrb jer je riječ o maloljetnicima, a nisu to učinili, tvrdi Bogdan.

Komentara 90

TS
ts
17:07 11.12.2010.

da policija bude kriva za ciganjščine , tko nije imao posla sa ciganom nemože razumjeti prezir prema njima

AP
Apatrid
20:21 11.12.2010.

Katastrofa. I ovo što se dogodilo toj djeci i ovo što neki polu - nepismeni imaju pristup internetu..... Toliko ružnih komentara odavno nisam vidio. Sućut porodici.

MF
mfskolarac
14:02 12.12.2010.

cemu toliko prasine oko dva cigana...smirite se...ima i vecih problema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije