Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Zapovjednik osumnjičen jer nije spriječio podređene da muče i ubiju zarobljene pripadnike MUP-a

Ilustracija
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
21.09.2018.
u 13:28

Šibenska policija Harambašića je kazneno prijavila zbog ratnog zločina nad ratnim  zarobljenicima, a sumnjiči ga se da je kao  zapovjednik 75. motorizirane brigade tzv. RSK nije spriječio psihičko i  izičko zlostavljane zarobljenih pripadnika MUP-a Zorana  Mrvice i Šime Mamuta.

Nakon  najave Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara, da će u tom gradu sredinom listopada organizirati prosvjed jer smatra da država nije učinila dovoljno na procesuiranju počinitelja ratnih zločina, policija je gotovo na dnevnoj bazi počela podnositi kaznene prijave protiv počinitelja tih djela. Je li ta ažurnost policije povezana s Penavinom najavom, koja nije najbolje sjela premijeru Andreju Plenkoviću ili je riječ o čistoj slučajnosti teško je reći.

No činjenica je da je nakon Penavine najave prosvjeda, neki dan podnesena prijava  protiv jeden osobe zbog zločina na Ovčari, dok je sada prijavljen nedostupni državljanin Srbije, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Draganu Harambašiću. Šibenska policija Harambašića je kazneno prijavila zbog ratnog zločina nad ratnim  zarobljenicima, a sumnjiči ga se da je kao  zapovjednik 75. motorizirane brigade tzv. RSK nije spriječio psihičko i  izičko zlostavljane zarobljenih pripadnika MUP-a Zorana  Mrvice i Šime Mamuta.

Harambašić  je zapovjednik 75. motorizirane brigade tzv. RSK bio od 17. prosinca 1992. do 19. srpnja 1993., pa ga se sumnjiči da 3. veljače 1993. nije poduzeo ništa kako bi spriječio da njegovi podređeni na Miljevcima, u mjestu  Popovići,  tijekom  oružanog  sukoba,  iz  zasjede protupravno liše slobode dvojicu ranjenih hrvatskih policajaca, koje su zatim psihički i fizički zlostavljali. 

U  to vrijeme Mrvica je imao 24, a Mamut 26 godina. Kao posljedica zlostavljanja, Mrvica je preminuo na mjestu događaja, dok je Mamut  davao  znakove  života  pa su ga pripadnici 75. motorizirane brigade vojske  tzv.  RSK  prevezli u kninsku bolnicu gdje je dan kasnije preminuo. Tijela Zorana Mrvice i Šime Mamuta su 29. srpnja 1993. razmijenjena u Otočcu posredstvom djelatnika UN-a. Harambašić  se  sumnjiči kako nije učinio ništa, iako je kao zapovjednik to mogao, da spriječi zlostavljanje i usmrćenje dvojice hrvatskih policajaca,a sumnja se da je nečinjenjem potakao i ohrabrio njemu podčinjene pripadnike vojske  da  u to vrijeme na području grada Drniša, drniških i ružićkih sela počine  taj  zločin, kao i brojne  druge ratne zločine. On je trenutačno nedostupan Hrvatskoj.

 

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar raco
raco
11:05 21.09.2018.

25 godina im je trebalo da saznaju tko su ratni zločinci?? Nije ni čudo da Penava poziva na prosvjed.

NI
nirovad
11:34 21.09.2018.

gospodine Penava moje poštovanje.

LU
lunar777
11:14 21.09.2018.

Ima li koji da je prijavljen a da nije u Srbiji? ;-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije