Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMETNA STATISTIKA

Policija otkrila koje prekršaje u prometu najčešće radimo

Ilustracija
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
19.04.2021.
u 15:34

Čak 1.930 prekršaja od 4.440 odnosi se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja, a njih 599 na prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa

Policija je i protekloga vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista. Diljem Hrvatske proteklog vikenda je utvrđeno ukupno 4.440 prekršaja.



Od 4.440 prekršaja 224 se odnose na vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća koncentracija alkohola u količini od 2,76 g/kg izmjerena kod počinitelja na području PU koprivničko-križevačke. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 35 takvih prekršaja.

>> VIDEO Na cesti između mjesta Žažina i Sela vozačica je vozila pod utjecajem alkohola s 1,74 promila. Nije imala kontrolu nad vozilom i sletjela je s ceste!


Zabilježeno je 1.930 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU primorsko-goranske, 211 km/h. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 324 takva prekršaja. Zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa izdano je 599 prekršajnih naloga. Najviše takvih prekršaja, njih 113, utvrđeno je na području zagrebačke policijske uprave.

Nadalje, zabilježena su 304 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke - 76 takvih prekršaja. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači starosti od 18 do 24 godine (60 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 20 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu („recidivisti“), a koje su počinile 24 teška prekršaja, od čega najviše: upravljanje prije stjecanja prava – 5, nedopuštena koncentracija alkohola – 11, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 7,  odbijanje testiranja na alkoholiziranost – 1.

Iz tog razloga 9 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 11 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju 16. – 18. travnja 2021. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 39 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U navedenim nesrećama jedna osoba je preminula, 10 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 41 osoba lakše je ozlijeđena.

Manje poginulih nego prošle godine

Prema statističkim pokazateljima u prva tri mjeseca 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 45 osoba, što je 8 osoba manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (53 poginule osobe).

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom navedenog, policija ponovno poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer se tragedija može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekoga drugog za cijeli život. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

PL
posten_lopov
15:45 19.04.2021.

Zanimljiva cinjenica je da kad nema pajkana, nema ni preksaja, to je isto kao i sa koronom, kad nema testiranja, nema ni korone. Znaci za prekrsaje su krivi pajkani, a za koronu testovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije