Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mito i pogodovanje

Objavljeno za što sve sumnjiče Kovačevića i ostale, danas odluka o istražnom zatvoru

Zagreb: Policija dovela Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa na pretres nekretnine koju je koristio
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
08.04.2021.
u 09:23

USKOK traži istražni zatvor, a sumnjiči ih za primanje i davanje mita, nezakonito pogodovanje i pomaganje u nezakonitom pogodovanju.

Dragan Kovačević, bivši šef Uprave Janafa, koji je  u srijedu ponovno uhićen zbog sumnje da je primio mito, ispitan  je u USKOK-u, a danas oko 13 sati trebao bi biti doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda radi određivanja istražnog zatvora. Pred suca istrage bit će dovedeni i njegovi suosumnjičenici, Vlado Zorić, bivši direktor Sektora sigurnosti u Janafu, koji je s Kovačevićem bio uhićen i lani u listopadu te poduzetnici Ivan Širić i Edo Seifried. USKOK za njih četvoricu traži istražni zatvor, a sumnjiči ih za primanje i davanje mita, nezakonito pogodovanje i pomaganje u nezakonitom pogodovanju.

Kovačević koji je iz pritvora izašao lani u prosincu te je tvrdio da nije kriv, i sada je prema riječima svojih odvjetnika Tomislava Grahovca i Ive Farčića, nijekao krivnju. Iz onog što su medijima rekli njegovi odvjetnici,  Kovačević tvrdi da je nemoguće da je počinio ono što mu se stavlja na teret, onako kako mu se stavlja na teret. Njemu su pretraženi poslovni i privatni prostori, pa je policija tako ponovno bila i u famoznom klubu u Slovenskoj. Ova istraga nadovezuje se na onu oko Janafa u kojoj je ukupno osumnjičeno 14 osoba, a u njoj je osim USKOK-a i PNUSKOK-a, sudjelovao i porezni USKOK. Kao što je poznato od početka afere Janaf, prije no što su Kovačević i ostali lani uhićeni, istražitelji su ih dulje vrijeme tajno pratili i prisluškivali. Iz tih razgovara, kojih je na tisuće, proizašle su i ove nove sumnje protiv Kovačevića i ostalih.

Video – Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči više ljudi

Kovačević se sada sumnjiči da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka  2012. do 16. rujna 2020. od Zorića zatražio da poduzme sve što je potrebno kako bi poduzetnik Ivan Širić, vlasnik tvrtke Cefis, koja se bavi održavanjem informatičke opreme, dobio poslove s Janafom. A posao je trebao biti osiguran i podizvođačima radova. Kao protuuslugu, Kovačević je od Širića trebao dobiti pokretnine i nekretnine za sebe i svoju  obitelj, s tim da je vlasništvo trebalo ostati prikriveno. Širić je, tvrdi USKOK, dobio poslove s Janafom vrijedne 18,2 milijuna kuna.

Kovačević se sumnjiči i da je sličnu stvar napravio od rujna 2018. do srpnja 2020. s Edom Seifriedom, vlasnikom tvrtke M.G.S., koja se bavi proizvodnjom vatrogasnih vozila. Njima je osigurao dobivanje poslova s Janafom vrijednih 15,5 milijuna kuna. Podizvođač u tim poslovima trebao je biti i Širić, koji je Kovačeviću trebao isplatiti 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao. Kovačević je potom sa Zorićem dogovorio kako da se napravi javna nabava da spomenuti poduzetnici dobiju poslove, što je Zorić i učinio. No natječaj je poništen jer nije sve ispalo kako je  Kovačević isplanirao pa ga se sumnjiči da je Zoriću naložio da ga ponovi, što je ovaj i učinio. 

Dvojica osumnjičenih poduzetnika na kraju su dobila poslove s Janafom vrijedne 37,5 milijuna kuna, a Kovačević je od njih kao protuuslugu dobio  dvije nekretnine u Zagrebu i Splitu, jedno osobno vozilo te dugoročni najam drugog osobnog vozila, sveukupne vrijednosti 2,8 milijuna kuna.

Komentara 17

BL
bluesman
09:35 08.04.2021.

Ti i takvi uzeli su buducnost ne samo nama nego i nasoj djeci. Dugovi ce se vracati desetljecima a balkanski mentalitet lijecit stoljecima. Drzava i balkanska regija u kojoj zivis i radis jedino ako moras. A takvih je sve manje.. Ostaju samo oni s interesom , uhljebi i neprodorni. I tako se kriza samo produbljuje a jad i cemer sve veci.

Avatar southman
southman
09:01 08.04.2021.

Koja je ovo lopovčina.

XI
xibau
09:04 08.04.2021.

kad će uhititi vrdoljaka i tć-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije