Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LAKŠE OZLIJEĐENO 26 OSOBA

Policija objavila statistiku gdje djeca najčešće stradaju od pirotehnike

'07.12.2011., Koprivnica - Petarde, prskalice, rakete i druga pirotehnika uskoro ce biti u prodaji, ilustracija. Photo: Marijan Susenj'
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/5
10.01.2017.
u 15:27

Policija je na početku akcije "Mir i dobro" koja se uoči božićnih blagdana provodi već 23 godine upozorila da od pirotehnike koja se slobodno prodaje od 15. prosinca do Nove godine najčešće stradavaju djeca i maloljetnici i to vrlo često u obiteljskom okruženju.

Zbog nesavjesnog rukovanja i protuzakonite uporabe oružja i različitih eksplozivnih sredstava tijekom blagdana je teže ozlijeđeno osam osoba, uključujući petero djece do 14 godina, dok su godinu ranije teže bile ozlijeđene 23 osobe, izvijestio je MUP.

Lakše je ozlijeđeno 26 osoba, među kojima i 15-ero djece, što je za osam osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine kada su lakše ozlijeđene 34 osobe.

U operativnoj akciji 'Mir i dobro' policija je od  15. prosinca prošle godine do 8. siječnja ove godine zaplijenila 59 komada oružja, 3692 komada streljiva, 6312 kilograma raznog eksploziva, 280 komada eksplozivnih sredstava i gotovo 14 tisuća komada pirotehničke galanterije.

U tom su razdoblju, prema policijskim podacima, u vezi oružja i pirotehnike počinjena 72 prekršaja i 17 kaznenih djela dok su prekršajno ili kazneno prijavljene 103 osobe.

Policija je na početku akcije "Mir i dobro" koja se uoči božićnih blagdana provodi već 23 godine upozorila da od pirotehnike koja se slobodno prodaje od 15. prosinca do Nove godine najčešće stradavaju djeca i maloljetnici i to vrlo često u obiteljskom okruženju. "Statistike ukazuju da najveći broj ozljeda događa u dvorištima obiteljskih kuća i domovima, što pokazuje da najveći broj ozljeda nastaje u obiteljskom okruženju, dakle upravo na onim mjestima gdje bi se djeca i mladi trebali osjećati najsigurnije", kazala je Ivana Zelić iz policijske Službe prevencije.

>> Desetogodišnjak upaljačem palio petardu pa teško ozlijedio ruku

Ključne riječi

Komentara 1

DH
dalibor.hren
17:23 10.01.2017.

Pirotehniku treba zabraniti isto kao i pušenje! No, pojavljuje se veliki problem: zarada države! Najbolje (ali i najteže) bi bilo zabraniti pirotehniku, pušenje, alkohol,..... ali bi onda i državni proračun bio osjetno manji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije