Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOSNI RAZLOZI

Policija: I mi smo za zabranu petarda, odluka iduće godine

23.12.2019.
u 15:43

Mnogi koji kupe petarde i slične proizvode prije 27. prosinca ne pridržavaju se zabrane njihova korištenja do tog datuma, pa je tako, primjerice, u Zagrebu već 15. prosinca odjekivala pucnjava razne pirotehnike.

Hoće li 2020. biti zadnja godina koju ćemo dočekati uz pucnjavu i eksplozije? Naime, udruga Prijatelji životinja dobila je podršku od pet ministarstava: znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede za zabranu upotrebe petardi tijekom cijele godine. A tu inicijativu podržava i ključno Ministarstvo unutarnjih poslova. U MUP-u kažu da su zaprimili zahtjeve udruge Prijatelji životinja oko inicijative za zabranu uporabe pirotehničkih sredstava, s naglaskom na potpunu zabranu uporabe petarda te navode da to, sa stajališta sigurnosti i zaštite života i zdravlja ljudi, njihove imovine i životinja, potpuno podržavaju. No poručili su da do kraja 2019. neće biti promjene zakonskih odredaba i da će rješenje biti vidljivo sljedeće godine kada zakon dođe u javno savjetovanje.

Prodaja od 15. prosinca

A pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije u Hrvatskoj se mogu upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja, no njihova prodaja dopuštena je od 15. prosinca, dakle 12 dana prije. No, mnogi koji kupe petarde i slične proizvode prije 27. prosinca ne pridržavaju se zabrane njihova korištenja do tog datuma, pa je tako, primjerice, u Zagrebu već 15. prosinca odjekivala pucnjava razne pirotehnike. A u MUP-u kažu da je prodaja pirotehničkih sredstava dopuštena 12 dana prije nego što je dopuštena njihova upotreba kako bi se izbjegle gužve u dućanima u kojima se ta sredstva prodaju.

Pa tako navode da je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja dopuštena prodaja na malo pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3, osim petarda i redenika iz kategorije F3, građanima starijima od 18 godina. Ta pirotehnička sredstva, kažu u MUP-u, dopušteno je prodavati samo u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava koja imaju dopuštenje MUP-a za navedenu djelatnost.
– Vremensko razdoblje u kojem je dopuštena prodaja navedenih pirotehničkih sredstava različito je od vremenskog razdoblja u kojem je dopuštena njihova uporaba iz sigurnosnih razloga, kako bi se izbjegle eventualne gužve u prostorima i oko prostora gdje su smještene eksplozivne tvari i oružje te građanima omogućilo potrebno vrijeme za kupnju – kažu u MUP-u.

Što se pak tiče nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, navode da su lani utvrđena 24 prekršaja, radi čega je prijavljeno 29 osoba, od čega četiri maloljetne i 25 punoljetnih. U sezoni 2017./2018. zabilježena su 23 prekršaja i prijavljeno je 26 osoba, od čega sedam maloljetnih i 19 punoljetnih. U MUP-u kažu da ne vode podatke o izrečenim novčanim kaznama za te prekršaje. A iznosi novčanih kazna za nepoštivanje odredaba zakona iznose od 1000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te od 1000 do 80.000 kuna za pravne osobe. Novčana kazna za pravne osobe i obrtnike koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina iznosi od 10.000 do 30.000 kuna. MUP svake godine provodi akciju Mir i dobro, i to od 13. prosinca do 8. siječnja, s ciljem smanjenja broja ozljeda od rukovanja pirotehničkim sredstvima. Tijekom prošlogodišnje akcije od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe.

Oštećene četiri kuće

Pritom je sedam osoba teško tjelesno ozlijeđeno, a 16 osoba lakše. Najmlađa osoba koja je od eksplozije pirotehničkog sredstva u ruci zadobila tjelesne ozljede imala je samo četiri godine. Uslijed nezakonite uporabe vatrenog oružja došlo je do oštećenja četiri kuće, tri automobila i 21 drugog objekta. Lani je za akcije Mir i dobro oduzet 41 komad oružja, 2121 komad streljiva raznih kalibara, sedam komada eksplozivnih sredstava te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. 

1/37

Komentara 44

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
16:17 23.12.2019.

Nist protiv.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
16:19 23.12.2019.

Totalna zabrana i kazne od 10-15 tisuća kuna. Kreteni u pola tri po noći bacaju i bude pola grada.

ST
sttipe
20:31 23.12.2019.

Može ako se zabrane SVE životinje u gradu!!! Mene samo petarde spašavaju od serijskog zapišavanja vrata od dućana!!! 9 od 10 vlasnika pusti psa da piša pola metra od mojih vrata na moju kuću!!! Više puta sam padao u iskušenje , da sam pravim petarde, kao prije 35-40 godina, jer ne mogu nać dovoljno jake za posebno bezobrazne vlasnike!!! A lipo sam im stavio znak da mi njihov novac ne triba i da me se klone!! Protiv pasa nemam ništa, psi bi radije u prirodu, nego na rivu...Z

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije