Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
detalji napada na markov trg

VIDEO Policija objavila snimku napada na Markovu trgu: Utvrdili smo elemente terorizma

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
17.10.2020.
u 16:15

U ponedjeljak ujutro 22-godišnji napadač ranio policajca ispred Vlade i počinio samoubojstvo.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i županijski državni odvjetnik iz ŽDO - Zagreba Jurica Ilić održali su danas konferenciju za medije vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Podsjećamo, u ponedjeljak ujutro 22-godišnji napadač ranio policajca ispred Vlade i počinio samoubojstvo. 

Na samom početku konferencije prikazana je snimka napada. 

VIDEO: Policija objavila snimku napada na Vladu

- Prezentirali smo jedan dio činjeničnog stanja - kazao je Milina o snimci i dodao: - Policija je od samog saznanja napada radi opsežno istraživanje. Potvrđeno je da se radi o tri teška pokušaja ubojstva policijskih službenika koji su se nalazili ispred Markova trga. Postoje elementi terorizma.

Izrazio je sućut obitelji napadača, te poželio sve najbolje ozlijeđenom policajcu. 

- Danas smo jednu osobu priveli koju možemo dovesti u vezu s terorizmom na trgu svetog Marka. Tu osobu će uskoro ispitati - kazao je Milina te dodao kako je u 83 navrata predano oružje.  Naveo je kako je itekako dostupan problem dostupnosti oružja koja predstavljaju opasnost građanima. Ponovio je kako je Hrvatska sigurna zemlja, te da čine sve kako bi građani kao i turisti koji posjećuju Hrvatsku bili sigurni. 

- ŽDO u Zagrebu je nakon izvršenog očevida dobila od policije izvještaj o izvidu. Počinitelj je odmah nakon zločina počinio ubojstvo. Postoji neki elementi koji pokazuju na terorističko izvršenje ubojstva. Vodi se istraga protiv osoba koje se povezuje s tim djelom - kazao je županijski državni odvjetnik iz ŽDO - Zagreba Jurica Ilić

Upitan o tome kako je napadač vratio, Milina je to potvrdio i rekao kako je taj drugi napad bio odbijen. 

- Policija je utvrdila njegovu trasu kretanju. Policija mora i dalje nastaviti provjeriti sve detalje. Vidi se na snimci sam dolazak. On je bio neočekivan, napad je bio brz i iznenadan - opisao je Milina. 

Upitan o tome je li puška bila vidljiva kazao je sljedeće: - Puška nije bila vidljiva niti jednom građaninu sve do nekoliko sekundi prije napada - kazao je ravnatelj policije i dodao: - Bila je nevidljiva. 

Rekao je da ne može reći je li Bezuk htio ući u Vladu, ali ne može to ni negirate: - Sve što ste vidjeli ukazuje na to 

- Policija će u suradnji s ŽDO će nastaviti provoditi izvide o tome je li neka osoba neposredno utjecala na ovaj čin, ali to vrlo opsežno kriminalističko istraživanje uključuje vrlo veliki broj ljudi - naveo je ravnatelj policije o mogućnosti da je netko utjecao na pokojnog D. Bezuka. 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kazao je da je napadač kod sebe imao dugo i kratko vatreno oružje, no nije želio spominjati detalje. Sličan odgovor imao je kad je govorio o tome što je pronađeno na računalu napadača, te je odbacio špekulacije koje su se o tome pojavile u medijima. 

- Ne možemo reći da je ovo bilo dugotrajno planirano, objasnio je. 

Upitan o tome kako to da su odlučili objaviti snimku, kazao je: - U javnosti su se pojavile iskrivljene informacije o tome što se dogodilo. Građani trebaju znati što se dogodilo. 

VIDEO: Premijer Plenković na sjednici Vlade: "Ovaj napad s Markovog trga ima i elemente terorističkog akta!"

 

Ključne riječi

Komentara 179

Avatar Bell940
Bell940
17:26 17.10.2020.

Sad iza te snimke i neke stvari imaju smisla jedino kaj to nije ipak atentat na Plenkyja nego frustracija ispucana na zgradu vlade

NE
NemamTiKad
16:59 17.10.2020.

Ako ništa drugo, mali je bio odgovoran, nosio je masku prema preporuci stožera.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
16:29 17.10.2020.

Jake su vam kamere, stvarno. 100 godina ste iza svih po kvaliteti video nadzora. A vjerojatno ste za to sranje ulupali ogromnu lovu. Smijurija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije