Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvavi pohod u Đakovu

Policajcu globa zbog propusta prije dvostrukog ubojstva

Andrija Drežnjak
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
22.01.2020.
u 17:35

MUP završio postupke nakon tragedije u Centru za socijalnu skrb

Prošlo je šest mjeseci od krvavog pohoda Andrije Drežnjaka (61), koji je u Centru za socijalnu skrb u Đakovu usmrtio svoju socijalnu radnicu Blaženku Poplašen (50) i pravnika u toj ustanovi Ivana Pavića (35). Protiv Drežnjaka je podignuta optužnica, no još nije potvrđena – spisi su na Vrhovnom sudu jer je obrana tražila izdvajanje balističkog vještačenja.

Znali su da je agresivan

No, svoje je odradio Disciplinski sud MUP-a, koji je utvrđivao je li bilo propusta u radu četvorice đakovačkih policajaca, i to prije tragedije, kada su prvi put iz Centra dobili obavijest o sumnjivom ponašanju Drežnjaka. Trojica su oslobođena, a jedan je proglašen krivim i novčano kažnjen.

Naime, još 17. svibnja iz Centra za socijalnu skrb na adresu policije pismeno je stiglo upozorenje da Andrija Drežnjak i njegov 95-godišnji otac često posjećuju Centar, verbalno su agresivni prema djelatnicima te da “postoji mogućnost nabave oružja”. Dva mjeseca poslije, Drežnjak je ušetao u zgradu Centra, 9. srpnja oko podneva, prošao kraj zaštitara te ispucao hice u glavu Ivanu Paviću i Blaženki Poplašen. Unutarnja kontrola odmah je počela “češljati” PP Đakovo, s dužnosti je udaljen načelnik Rudolf Kolarić, a protiv njega i još trojice mu kolega pokrenut je disciplinski postupak “jer nisu poduzeli sve što su trebali po dojavi iz svibnja”.

VIDEO Andrija Drežnjak priveden na sud

– U odnosu na načelnika PP Đakovo, Drugostupanjski disciplinski sud MUP-a je, nakon žalbe načelnika PU osječko-baranjske na prvostupanjsku presudu Disciplinskog suda Osijek, potvrdio da on nije odgovoran za težu povredu službene dužnosti – kažu u MUP-u. Načelnik Kolarić je, dakle, pravomoćno oslobođen te je ta priča za njega završena. Nije odgovoran, presuđeno je, ni pomoćnik načelnika, no u njegovu slučaju, još se čeka drugostupanjska odluka.

– Nadalje, u odnosu na prvog policijskog službenika, isti je u prvostupanjskom postupku proglašen odgovornim za težu povredu službene dužnosti te mu je izrečena novčana kazna, dok je u odnosu na drugog policijskog službenika Disciplinski sud Osijek utvrdio kako nije odgovoran. Sve su odluke izvršne – navode iz MUP-a, no nisu nam otkrili o kolikoj je novčanoj kazni riječ.

Đakovačka je tragedija raskrinkala sve slabosti sustava. Socijalni radnici tada su zavapili i upozorili koliko su nezaštićeni. Još je bizarniji Drežnjakov motiv. – U uvjerenju (pogrešnom, nap.a.) da su mu pravnik i socijalna radnica na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj prebiva, unaprijed je stvorio plan da ih zato liši života.

Planirao je pobjeći

S pištoljem skrivenim u torbici došao je pred ulazna vrata centra i neistinito predočio zaštitaru da se treba javiti svom socijalnom radniku kako bi mu samo uručio neki papir – stoji u optužnici, podignutoj u studenom. Otišao je potom u ured u kojem je radio Pavić te, nakon kraćeg razgovora s njim, ispalio mu hitac u glavu. Isto je potom učinio i u uredu socijalne radnice Poplašen. Ona je na mjestu preminula, a Pavić naknadno u KBC-u Osijek. Ubojica je sjeo na bicikl i pobjegao. Policija ga je pronašla osam sati kasnije, u polju uz autocestu. Uz sebe je imao pištolj, putovnicu i više od 10.000 kuna pa se pretpostavlja kako je planirao pobjeći.

Komentara 1

ZO
Zooltan
18:18 22.01.2020.

Sve uhljebe proglasiti službenim osobama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije