Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Ljubljani

Poletajev: Sva otvorena pitanja riješit ćemo do kraja ove godine

Maksim Poletajev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.12.2019.
u 17:23

Čelni čovjek Fortenove Maksim Poletajev i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek dogovorili memorandum koji će omogućiti prijenos Mercatora

Sastanak koji je u četvrtak održan u Ljubljani donio je rješenje krize oko prijenosa Mercatora na Fortenovu, može se čuti iz dobro obaviještenih izvora upućenih u situaciju. Prvi čovjek Fortenove Maksim Poletajev postigao je dogovor s ministrom gospodarstva Slovenije Zdravkom Počivalšekom i na sljedećem sastanku, zakazanom za 19. prosinca, trebalo bi dogovoriti svojevrsni memorandum po kojem bi se slovenska strana obvezala povući tužbe i kazne protiv Agrokora i Fortenove te osigurati prijenos imovine na Fortenova grupu.

Počivalšek pisao Grefu

Slovenska je politika u više navrata pokušala zaustaviti prijenos imovine na Fortenovu i ishoditi poseban sporazum za slovenske dobavljače koji im je garantirao bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u sklopu preuzimanja Mercatora. U međuvremenu je slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja razrezala kaznu od 53 milijuna eura za Agrokor zbog kupnje tvrtke Costella, koja ima samo milijun eura prihoda. Iznos kazne najveći je u povijesti Slovenije i u potpunom nerazmjeru s važnošću i poslovnom aktivnošću akvizirane tvrtke. Situacija je kulminirala kada je Počivalšek uputio pismo predsjedniku uprave Sberbanka Hermanu Grefu. U četvrtak je dobio i službeni odgovor, a kako doznajemo, Gref mu je u pismu objasnio da bi sporazum za dobavljače na kakvom Slovenija inzistira bio suprotan europskim i američkim zakonima te da bi se njegovim potpisivanjem Mercator izložio višemilijunskim kaznama i potencijalnim zatvorskim kaznama za menadžere. U pismu je demantirao i Počivalšekove navode da se Mercator pokušava raskomadati na više tvrtki. Plan je Fortenove objediniti nabavu za cijeli maloprodajni sustav kako bi mu podigli profitabilnost, a ne transformirati Mercator.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

– Dijelimo interese sa slovenskom vladom i podržavamo nastojanje da se osigura nezavisnost lokalnih dobavljača Mercatora. Slažemo se da sjedište Mercatora treba zadržati u Ljubljani u idućih nekoliko godina. Na sastanku smo dogovarali oblik suradnje i obje su se strane obvezale razriješiti sve otvorene probleme u obostranom interesu, i to do kraja godine. Menadžment Fortenove planira sastanak sa slovenskom agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja u idućim danima kako bi raspravili otvorena pitanja – kazao je predsjednik Odbora direktora Fortenove Maksim Poletajev nakon sastanka.

Pomirljivi tonovi došli su i sa slovenske strane, pa je tako Počivalšek nakon sastanka poručio da Slovenija želi da se Agrokor restrukturira tako da Fortenova postane uspješna tvrtka koja će Mercatoru omogućiti rast i razvoj te da je njegov jedini interes zaštititi dobavljače u Sloveniji, a time i lokalnu ekonomiju. Fortenova je, podsjetimo, tužila Počivalšeka Europskoj komisiji zbog miješanja u interna pitanja kompanije te zbog činjenice da je preko slovenske investicijske banke, koja je u vlasništvu države, pokušao zaustaviti prijenos imovine Mercatora na Fortenova grupu. Ipak, čini se da je dogovor postignut i da bi ta saga mogla završiti integracijom Mercatora u Fortenovu do kraja prvog tromjesečja iduće godine. Inače, sastanku su prisustvovali gotovo svi ključni predstavnici odbora direktora Fortenove.

Važnost Mercatora za grupu

Mercator je iznimno važan za poslovanje Fortenove i zbog visokih prihoda koji donose dodatnu likvidnost cijelom sustavu i zbog razgranatosti maloprodajne mreže u regiji. Mercator grupa u prvih je devet mjeseci ostvarila 1,64 milijarde eura prihoda od prodaje s blagom dobiti, a sustav koji se sastoji od petnaest tvrtki tijekom godine restrukturirao je veći dio duga od 620 milijuna eura uz pomoć VTB banke, suvlasnice Fortenova grupe, koja je kreditirala sustav s 450 milijuna eura. Mercator je lider na slovenskom tržištu, a prije krize Agrokora držao je i prvu poziciju na srbijanskom tržištu. Ipak, poslovanje je u Srbiji narušeno pa trenutačno drži manje od 11 posto srbijanskog tržišta, ali je i dalje respektabilan sustav u maloprodaji Srbije. Mercator grupa ima gotovo dvadeset tisuća zaposlenika i vodeći je poslodavac u Sloveniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije