Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava na Facebooku

Polemika Peternela i doktora: treba li veza i tko radi u vrijeme odmora

Igor Peternel
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
27.08.2018.
u 20:46

Potpredsjednik HHO-a izazvao je reakciju HUBOL-a objavom o iskustvu na zagrebačkom Rebru bližeg mu člana obitelji

“Nakon sati čekanja neka dječurlija krenula se igrati doktora (specijalizanti) pa su ga nabrzaka odradili... Shvatili smo da je vrag odnio šalu, našli vezu i čovjek je hospitaliziran u drugoj zagrebačkoj bolnici gdje ga već tri dana obrađuju i pronašli su problem sa srcem”, dio je Facebook statusa Igora Peternela, potpredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora, na koji su reagirali iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Peternel je, naime, napisao iskustvo člana uže obitelji na hitnoj KBC-a Zagreb, a iz HUBOL-a su priopćenjem, među ostalim, poručili da osuđuju svaku javnu izjavu koja dovodi u pitanje stručnost liječnika a da nije s medicinske ili zakonske strane dokazana.

– Smatramo da nije profesionalno i korektno optužiti hrvatske liječnike kako mora postojati “veza za bolničku obradu, a druga opcija je smrt!!!”. Navedene netočne i uvredljive izjave potpredsjednika HHO-a unose nemir među pacijente i gubi se povjerenje između liječnika i pacijenta, što je jako bitno u liječenju i njegovu krajnjem ishodu – dio je iz priopćenja HUBOL-a.

Na to je priopćenje pak ponovno reagirao Peternel objavljujući na istoj društvenoj mreži svoj odgovor gdje piše da su “svašta napisali, jedino nisu zbog čega je član moje obitelji dva puta s Rebra poslan doma, a sada ga u drugoj bolnici ni doma na vikend ne puštaju i obrađuju kardiološki sedam dana zbog srčanih problema!”.

Peternel, nadalje, navodi da HUBOL nema odgovor na suštinsko pitanje “postoji li problem značajnog (dramatičnog) pada kvalitete u hrvatskim bolnicama u vrijeme godišnjih odmora i spojenih praznika”. Njegov komentar i općenito ova polemika izazvali su niz reakcija te daljnju raspravu na Facebooku.

Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) priključili su se osudi izjave dopredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HOO) Igora Peternela kojom je, opisujući svoje iskustvo s hitnog prijema u KBC-u Zagreb, uvrijedio mlade liječnike specijalizante nazvavši ih "dječurlijom koja se igra doktora". "Gospodinu Peternelu očito nije poznata činjenica da su specijalizanti doktori medicine sa završenim medicinskim fakultetom, odrađenim pripravničkim stažom,  položenim državnim ispitom te posjeduju licencu za samostalan rad u RH. Upravo su oni glavni nositelji rada u bolničkim hitnim prijemima koji funkcioniraju zahvaljujući njihovoj  požrtvovnosti i velikom broju prekovremenih sati", istaknuo je u priopćenju v.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić. (Hina)

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar nisam_robot
nisam_robot
21:20 27.08.2018.

Zasto ga ne salju kuci. Predpostavljam da su saznali tko je ovaj Peternel od njegove "veze" i ne zele frku sa njim. A on bezsramno denuncira druge a privatno i sam sve ide preko "veze".

MI
Miki
21:58 27.08.2018.

Peternel?jel to onaj lik koji na utakmicama hrvatske repke i hrvatskih klubova, broji i zapisuje Ustaške incidente?Fakat stručnjak za sve.Skoro ko i sam predsjednik mu čičak.

DU
Deleted user
21:43 27.08.2018.

Peternel u svojim iznošenju činjenica potvrđuje na vrlo identičan način ono što sam na istom mjestu prije vrlo kratkog vremena i sam morao doživjeti. Pacijent je poslan doma, s napomenom da se "javi svom doktoru" slijedeći dan. Istog pak je dana pacijent primljen u jednu drugu zagrebačku Bolnicu u kojoj je nekoliko dana kasnije dignosticiran Karcinom pluća. Liječničke udruge i liječničke komore mogu pisati priopćenja - za mene osobno je praksa na terenu jedno porazno stanje. Stanje kakvo u civiliziranom ljiečništvu nije dopustivo niti u veterini a kamoli u humanoj medicini. Svoje mišljenje ne temeljim na jednom događaju. Nažalost po život opasnih negativnih događaja vezanih u neljudske doktore bilo je do sada ne baš mali broj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije