Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpis na ugovoru

Polančecova sudbina ovisi o svjedočenju kuma Šestaka

Polančec, Šestak
Josip Maljak/Pixsell
Autori: Ivanka Toma, Gojko Drljača
07.02.2010.
u 19:30

Ako se kroz istražni i sudski postupak dokažu nečasne radnje bilo predstavnika Mola bilo hrvatskih predstavnika u tom slučaju će hrvatski državni vrh tražiti preispitivanje dioničarskog ugovora s Molom.

Potpis na ugovor kojim Podravka jamči mađarskoj OTP banci povrat kredita od 34 milijuna eura dionicama Ine stavio je bivši predsjednik Uprave Podravke, Zdravko Šestak. Time bi ispalo da je u njegovim rukama sloboda donedavnog potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, a možda čak i sudbina daljnjeg Molova gospodarenja u Ini.

>>Podravku i Inu uz Polančeca povezuje i Jurčić

>>HINA je u subotu emitirala lažnu vijest i lažni demanti

>>Mađari zbog dogovora s Polančecom mogu ostati bez Ine

Riječ je, podsjetimo, o kreditu kojim se zatvara prijašnji kredit od Merrill Lyncha kojim je Fima kupila Podravkine dionice namijenjene menadžerskom preuzimanju kompanije. OTP banci je, da bi uopće pristala dati kredit Podravci, mađarski Mol u jeku pregovora s Polančecom o upravljačkim pozicijama u Ini, deponirao 34 milijuna eura koji su poslužili kao kredit za dionice Podravke.

Milijunski aranžmani

Prehrambena kompanija iz Koprivnice u tom aranžmanu pristaje da njene dionice budu jamstvo za povrat kredita od 34 milijuna eura, ali se obvezuje da će OTP banku, odnosno Mol, koji je toj banci pribavio novac, između ostalog isplatiti Ininim dionicama bude li to potrebno! Šestak, kako je potpisao tu obavezu, sigurno ima informaciju i o tome kako je Podravka namjeravala doći u posjed dionica naftne kompanije, odnosno postoji li još koje jamstvo dionicama Ine.

Šestak sigurno može i precizno odgovoriti koja je u svemu tome uloga Damira Polančeca koji je u isto vrijeme pregovarao s Molom oko preuzimanja upravljačkih prava nad Inom. U vrhu Vlade kažu da ostaju kod stava da institucije kao što je DORH moraju nastaviti svoj posao bez obzira o kome se radi. S druge strane, prije nego što institucije dokažu nečasne ili kriminalne radnje u povezanim pričama Podravke i privatizacije Ine najodgovorniji u vladi neće pokretati pitanje do sada dogovorenih odnosa sa najvećim dioničarom Ine, mađarskim Molom.

Vlada čeka pravosuđe

Ako se pak kroz istražni i sudski postupak dokažu nečasne radnje bilo predstavnika Mola bilo hrvatskih predstavnika, koji su možda koristili svoje pregovaračke pozicije da na štetu hrvatske države pogoduju Mađarima, a kako bi ishodili usluge Mola za prikrivanje nezakonitih radnji Podravkinih menadžera, u tom slučaju će hrvatski državni vrh naravno tražiti preispitivanje dioničarskog ugovora s Molom. Dokažu li sada već javne teze o tome da se Molu pogodovalo kod preuzimanja Ine zbog Podravke, moglo bi doći do poništenja privatizacije Ine. Neslužbeno iz vrha Vlade potvrđuju da bi se, ako se skupe dokazi, moglo rušiti najveću privatizaciju u hrvatskoj povijesti.

Komentara 48

OB
-obrisani-
11:00 08.02.2010.

ovo sa INA-om i Prodravkom nije prošlo bez kuma stipe, to je i budali jasno! a što se tiče privatizacije, de prestanite grakćati, pa to i nije nikada bilo vaše! vaše, mislim vlasništvo mase! poslije drugog svj. rata partija je to otela nekim privatnicimama \"nacionalizirala\", kako je s time upravljala, vidjelo se, zapeli smo na polovini 20tog stoljeća? ono malo jada što su tvrtke ostvarivale išlo je na financiranje jna, udbe i drugih mafijaško-partijskih organizacija! kao sad se nitko ne sjeća kako je Rajić, na primjer, postao bogat - kupio od države mljekaru u kojoj nisu mogli ni za svoje plaće zaraditi (većina državnih tvrtki je bila u istom stanju), potjerao lopove, lijene i nesposobne pa postade LURA!!! ona mesiću zapela za oko a ovaj proda francuzima, nije slučajno što baš sada na kraju stipinog mandata počinje gradnju nove tvornice u Popovači! eto vam dakle, jednog od tih šofera! pjevate pjesmu koju vam stanković, latin i šprajc uglazbiše a ne pitate stipu zašto Orahovica više ne proizvodi svoje sprdnje od pločica iako je Protegi naredio \"ulaganje\" 150Mkuna??? ima stipe svoje i u HANFAi, ima i nasljednika na Pantovčaku, ali ima svoje i u hdz-u, da ne govorim o hns-u i sdp-u koji je zapeo na 1945toj a hobotnica koju tako rdo spominju ima dvie trećine krakova baš u njihovim redovima... ali na našu veliku nesreću i žalost, neće britanci dopustiti lustraciju? neće ni heroji generali iz haga tek tako lako otići? njima će se već osmisliti krivnja a uskoro je stipe opet građanin pa može dodatno svjedočiti, javno i otvoreno, više se ne treba skrivati? da predsjednik neke normalne zemlje ode na odmor u drugu zemlju a da to nitko ne zna, vratio se ne bi ni živ ni mrtav a naš eto može otići desetak dana svjedočiti protiv interesa svoje države i još ga neki u zvijezde okivaju???? još deset dana mesića! ali ja se ne nadam brzom oporavku, puno je nereda načinjeno!?

BO
bomba
14:42 08.02.2010.

Kum 1, Kum 2, Kum ... Koliko će u nas KUM imati nastavaka?

Avatar stravaxx
stravaxx
10:31 08.02.2010.

tako je, a mesić????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije