Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Tihomir Orešković: 'Ugasit' ćemo pečat, to je signal za gospodarstvo

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
Autori: Ivan Halar, Hina
04.05.2016.
u 10:59

Vlada kani postići višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje u praksi zahtijevaju upotrebu pečata.

– Uklanjanje barijera poslovanja jedan je od glavnih ciljeva, danas ćemo ''ugasiti'' pečat, to je signal za gospodarstvo. Tko god ga ima, može ga staviti u ladicu za uspomenu. Pečat u pokretanju poslovanja od članica EU upotrebljavaju samo Hrvatska, Irska i Grčka – kazao je premijer Tihomir Orešković na početku sjednice Vlade.

Osvrnuo se i na proljetnu ekonomsku prognozu Europske komisije koja je spustila procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini s 2,1 na 1,8 posto.

– Indikatori koje pratimo su pozitivni. Uvjeren sam da ćemo imati veći rast od 1,8 posto. A nije bilo vremena da se vide naše reforme. Analiza je napravljena dva-tri tjedna prije. Ovu strategiju kojom ćemo smanjiti dug za 200 milijuna eura nisu uključili. Mi ćemo se naći u Bruxellesu, pa kad čuju naše planove, uvjeren sam da će promijeniti i poboljšati prognozu – naglasio je premijer.

Vlada je potom pokrenula jednu od najavljivanih reformskih mjera kojom želi olakšati uvjete poslovanja i stvoriti bolju investicijsku klimu, a to je ukidanje upotrebe pečata.

– Reformska mjera ukidanja upotrebe pečata iz poslovne prakse pridonijet će modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave prema građanima uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz operacionalizaciju stvaranja jednostavnijeg poslovnog okruženja. Tom mjerom kanimo postići višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje u praksi zahtijevaju upotrebu pečata – kazao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić te dodao:

– Provođenje mjere podržavaju Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca. Rasterećenje će se najprije odvijati u privatnom sektoru.

Cost Model mjerenjem u sklopu "Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva“, koji je usvojila bivša Vlada u kolovozu 2015. godine, izračunato je da će se ukidanjem upotrebe pečata uštedjeti gotovo šest milijuna u osnivanju obrta i poduzeća (izračun za 22.970 j.d.o.o-a i d.o.o-a s jednim osnivačem). 

Odbor za obljetnice i pokroviteljstva

Neven Zelić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, dao je na znanje je kako će se osnovati Odbor za obilježavanje obljetnica važnih za RH , a u kojem će biti predsjednica RH, predsjednik Sabora i premijer. Najavio je i osnivanje Radne skupine za obilježavanje 25. obljetnice državnosti Republike Hrvatske. 

Vlada je omogućila i pokroviteljstvo nad javnim događanjima čiji su organizatori pravne osobe ako se sadržajem, ciljevima, važnošću, tradicijom, humanitarnim značenjem pokaže da će ti domaći ili međunarodni događaji pridonijeti razvoju Hrvatske.

Porast predmeta

Ministar pravosuđa Ante Šprlje predstavio je izvještaj pučke pravobraniteljice za 2015. godinu te naveo da je zabilježen porast predmeta koje je vodio taj ured. U 8 posto slučajeva je utvrđena povreda, a najviše pritužbi odnosi se na diskriminaciju na tržištu rada.

Ministar obrane Josip Buljević u predstavljanju Izvješća o obrani za 2015. godinu zaključio je kako su potencijalne vojne prijetnje u porastu te da je potrebno jačanje suradnje sa saveznicima te ulaganje u svrhu modernizacije i opremanja za potrebe misija i ciljeva NATO-a .

>>Vlada pokreće jednu od najavljivanih reformskih mjera: Ukidaju se pečati

Komentara 58

KR
kresimirn
10:42 04.05.2016.

nema pecata vise sto je preodlicno.....samo je zaboravio jednu stvar.....500 poreza, nesredene zemljisne knjige....sudstvo koje predmete u prosjeku rjesavaju u roku 8 godina....jeeeej, imamo premijera financijasa, tj. racunovodu

OD
otac_domovine
11:26 04.05.2016.

Eto ti sad. Pa kako ste se usudili početi provoditi reforme. Što će sada dežurni jugofili, jugonostalgičari i SDP-ove legije. Kako će vas sada mrziti. Jođš ako prestanete krasti morat će naći novog Lenjina da ognjem i mačem isprave taj bezobrazluk. Jer svaki pravi ljevičar mora imati objekt mržnje - smisao života. Nekoga zbog koga se ujutro diže iz kreveta i čitav dan provodi spletkareći protiv njega i udružujući se sa drugim sličnim ljevičarima. Nemojte im poštenjem i reformama otimati smisao života.

DO
doktorica
12:10 04.05.2016.

dok god se ne maknu silni uhljebi iz općinskih,županijskih,gradskih kancelarija ništa nećete načiniti!Koliku silnu graju su podigli(čak i zvali Predsjednicu u pomoć)samo da im ostanu fotelje i foteljice,dnevnice i honorari,dodaci na ovo i ono držeći se zubima za svoja"prava".Uzalud digitalizacija,uzalud ukidanje pečata,uzalud sve ako te dinosaure ostave da i dalje predu paučinu po kancelarijama.Uzalud!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije