Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV RAKA

Pokrenut projekt HEROIC za 170.000 onkoloških bolesnika

HEROIC
27.11.2020.
u 16:25

170.000 onkoloških bolesnika zahvaljujući HEROIC-u ima priliku postati 170.000 heroja u borbi protiv raka, a na putu vraćanja u život i izbacivanja raka iz svakodnevice mogu im se pridružiti i članovi njihovih obitelji kao podrška

U mjesecu borbe protiv raka pluća, Hrvatska liga protiv raka kao najstarija udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima počela je s provođenjem pilot projekta HEROIC koji je danas predstavljen široj javnost, te znači „Karate u integriranoj skrbi i konceptu preživljenja raka, s ciljem poboljšanja mentalnog zdravlja i sveukupnog psihofizičkog blagostanja onkoloških bolesnika“.

Na tragu Nacionalnog plana protiv raka i Europskog plana protiv raka koji trebaju uskoro ugledati svjetlo dana, nastao je projekt koji ima za cilj potaknuti oboljele od raka da postanu heroji u vlastitom životu, te da se tijekom i nakon procesa liječenja osnaže na svim razinama, mentalno i fizički, uz reintegraciju u zajednici, pritom uključujući u integriranu onkološku skrb karate kao sport koji znanstveno dokazano unaprjeđuje sveukupno psihofizičko blagostanje pojedinca.

HEROIC je javnozdravstveno edukativni projekt koji se temelji na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom i “preživljavanja” nakon dijagnoze raka,

– Cilj projekta je javnosti u duhu digitalne transformacije i podrške potrebitima tijekom COVID-19, promicati osnaživanje integrirane skrbi onkoloških bolesnika, osvijestiti važnost prevencije nastanka zloćudnih bolesti, dati doprinos očuvanju mentalnog zdravlja te poboljšati reintegraciju i rehabilitaciju onkoloških bolesnika, povezivanjem multidisciplinarnog tima brojnih stručnjaka i karatea kao sporta koji znanstveno dokazano doprinosi psihofizičkom zdravlju i koji je inovativna poveznica u ovom integriranom projektu – izjavila je glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka dr. Neda Ferenčić Vrban.

 

– I vrhunski sportaši imaju često svoje psihološke borbe, što nije možda niti blizu borbama koje prolaze onkološki bolesnici, ali je sigurno da im naša motivacija može biti korisna za mentalno osnaživanje u teškim trenutcima. Moja najdraža izreka je „Ne kažem ti da će biti lako, ali će biti vrijedno toga!“ Zato pozivam sve onkološke bolesnike i članove njihovih obitelji da se herojski nose s rakom i da se uz našu malu pomoć vrate u život! – rekao je aktualni svjetski prvak u karateu Ivan Kvesić.

Sve veći broj pacijenata, zahvaljujući pravovremenoj dijagnostici, razvoju zdravstvenih tehnologija i inovativnim terapijama preživljava rak, ali posljedice njihove bolesti i/ili liječenja predstavljaju prepreke u njihovu svakodnevnom životu.

– Stručnjaci procjenjuju da je u Hrvatskoj trenutačno ukupno 170.000 onkoloških bolesnika, no rak svakako ostavlja posljedice i na njihove obitelji i mentalno zdravlje, posebice u doba COVID-19 koji je unio dodatnu zabrinutost o kontinuitetu onkološke skrbi i uzrokovao slabiji odaziv na rano otkrivanje raka. Mi želimo ohrabriti svakog pojedinca da se herojski i na vrijeme odvaži nositi s borbom protiv raka, na krilima karatea kao sporta koji znanstveno dokazano pomaže duhu i tijelu, uz tim svih relevantnih stručnjaka – naglasio je glavni trener najtrofejnijeg hrvatskog karate kluba Hercegovina Zagreb prof. Danijel  Vučić.

Uz okupljeni multidisciplinarni tim 15 stručnjaka (onkolog, psiholog, onkološki farmaceut, medicinska sestra, fizioterapeut, kineziolog, nutricionist, psiholog i druge stručnjake), HEROIC projekt provodit će se kroz pomno razrađene i prilagođene vježbe karatea i tehnika disanja (radionice), te kroz web platformu i digitalne društvene medije (Facebook, Instagram) na kojoj će biti edukativni video sadržaj i tematski live-streaminzi s vježbama i sadržajnim porukama stručnog multidisciplinarnog tima.

Studeni je mjesec borbe protiv raka pluća, koji nažalost odnosi više života u Europi nego rak dojke, debelog crijeva i prostate zajedno. Upravo je pilot projekt HEROIC-a posvećen raku pluća, kako bi ohrabrili mnoge da se odazovu (prvome u svijetu) besplatnom nacionalnom programu ranog otkrivanja raka pluća i herojski pobijede strah od dijagnoze i življenja s rakom!
Mala Hrvatska je na krilima stručnjaka napravila herojski potez i odlučila prva u svijetu na razini cijele države pokrenuti nacionalni program ranog otkrivanja i probira raka pluća. U jednom desetljeću, zahvaljujući pravovremenoj dijagnostici i novim metodama liječenja i lijekovima poput imunoterapije, promijenila se situacija da rak pluća danas nije više smrtna presuda, a broj oboljelih koji žive pet godina nakon dijagnoze svakodnevno raste.

– Nemojte se bojati odlaska na pregled, prebrodite taj strah! Rak pluća neće čekati da prođe korona-kriza! On je izlječiv u 90% slučajeva ako ga otkrijemo rano, a za uznapredovali oblik na raspolaganju nam je pametna terapija i imunoterapija za 40% bolesnika. Budite heroji i ne odgađajte pregled! – izjavio je koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća akademikom Miroslav Samaržija.

Kako je navedeno u jednom poglavlju Nacionalnog plana protiv raka, dijagnoza i liječenje raka često uzrokuju značajne psihološke posljedice, ne samo za bolesnike, već i za njihove obitelji. Liječenje emocionalnog stresa i psihološka podrška u prilagodbi na život s bolešću trebaju biti sastavni dijelovi holističkog pristupa onkološkom bolesniku; od dijagnostike, liječenja pa sve do zdravstvene njege i skrbi pred sam kraj života.

– Nemojte stavljati emocije pod tepih! Od vrhunskih sportaša i ovakav projekt možemo naučiti puno toga kako kako se uzdići  i boriti! HEROIC je fantastičan način da pojedinac i njegova obitelj svoju borbu s rakom vode mentalno osnaženiji! – naglasila je klinička psihologinja i psihoterapeutkinja doc.dr.sc. Lovorka Brajković.

Projekt HEROIC 170.000 onkoloških bolesnika, ali i ostali građani, mogu pratiti na web platformi, te Facebook, Instagram i YouTube kanalu uz video vježbe i radionice uživo (kada epidemiološke okolnosti dozvole).

Svi onkološki bolesnici i svi građni cijeli projekt mogu pratiti putem internet stranice https://heroic.hr/  
i profila na društenim mrežama
Facebook https://www.facebook.com/Heroic.hr/
Instagram https://www.instagram.com/heroic_hr/
Youtube https://www.youtube.com/channel/UCqwLb9hah2d8tGpFANJwRsw

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije