Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA JOŠ SLUČAJEVA

Pokreću kampanju cijepljenja: Britanci zabrinuti zbog pojave virusa dječje paralize u kanalizaciji

UK: Svinjska gripa stigla je u sve dijelove zemlje
Foto: Darren Calabrese/PRESS ASSOCIATI
1/4
10.08.2022.
u 16:00

U pet predgrađa gdje je zabilježena pojava virusa vlada najgora stopa cijepljenja u zemlji, gdje je tek oko 54.7 posto djece primilo cjepivo

Oko milijun djece mlađe od 10 godina u Londonu bit će ponuđeno hitno cjepivo protiv dječje paralize nakon što je potvrđeno kako se virus širi gradom. 

Virus je po prvi puta u Velikoj Britaniji zabilježen prije 40-ak godina, kada je bio pronađen više od 100 puta u kanalizaciji, prenosi Daily Mail. 

Poznato je kako virus uzrokuje paralizu u jednom od 100 slučajeva zaraze, a može biti i opasniji za djecu. Vlasti u Velikoj Britaniji objavilo je kako je virus otkriven 116 puta, no zasad nitko nije bio službeno dijagnosticiran s virusom. Vlasti su napomenule kako je rizik za javnost trenutno nizak jer su građani zaštićeni zbog primanja cjepiva u djetinjstvu. 

Međutim, virus je najviše detektiran u onim predgrađima gdje je stopa cijepljenja među najnižima u Velikoj Britaniji. 

Kampanja hitnog cijepljenja uskoro bi trebala započeti u tim mjestima, a roditelji su savjetovani da cijepe svoju djecu 'što prije moguće', čak i ako su djeca redovno cijepljena protiv dječje paralize. 

U pet predgrađa gdje je zabilježena pojava virusa imaju najgoru stopu cijepljenja u zemlji, gdje je tek oko 54.7 posto djece primilo cjepivo.

- Baš zbog toga se virus širi u tim naseljima i građane koji se nisu cijepili dovodi u veliku opasnost - objasnila je epidemiologinja Vanessa Saliba. 

- Slijedeći savjete JCVI-ja, sva djeca u dobi od jedne do devet godina u Londonu sada trebaju dobiti dozu cjepiva protiv dječje paralize – bilo da se radi o dodatnoj dozi docjepljivanja ili samo da nadoknade svoje rutinsko cijepljenje - dodala je. 

>> VIDEO Novost na mirovinama: Umirovljenici će početkom rujna prvi put vidjeti jednu promjenu


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije