Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleposlanik u BiH

Pokreće se procedura za opozivom Ivana Del Vechija

Ivan Del Vechio
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
11.01.2019.
u 17:29

Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na Dan obilježavanja neustavnog 'Dana Republike Srpske', ali i zbog toga što mu je istekao mandat.

Ivan Del Vechio više neće biti hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini. Iako se trenutno nalazi Zagrebu na konzultacijama, u najskorijem roku će biti pokrenuta procedura za njegovim opozivom, potrđeno nam je iz više izvora.

Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na Dan obilježavanja neustavnog 'Dana Republike Srpske', ali i zbog toga što mu je istekao mandat. Četverogodišnji mandat veleposlaniku je istekao lani, ali se od rotacije odustalo zbog izborne godine u BiH. Također, postoji mogućnost da se 69-godišnji veleposlanik umirovi.

Del Vechio je imenovan veleposlanikom u BiH 2013. Prije toga je od 2003. do 2008. kao veleposlanik predstavljao Hrvatsku u Poljskoj, a od 2003. do 2008. u Izraelu. Imenovan je predsjednikom Povjerenstva Informacijsko-komunikacijskog sustava MVP-a (IKOS) te pomoćnikom ministra za VII. Upravu 2000. godine.

Od 1998. bio je na dužnosti vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-a u Beču. Od 1995. godine boravi u Zagrebu gdje radi u Upravi za Obuku GSOS RH na uvođenju nove doktrine obuke u HV.

Od početka 1991. sudjeluje u Domovinskom ratu u 123. Požeškoj brigadi u činu brigadira, zatim radi kao pomoćnik zapovjednika Središta za odgoj i obuku vojnika u Požegi, a nakon toga obnaša dužnost zapovjednika Zbornog mjesta Požega. Prvi je predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije te član Glavnog odbora SDP-a od njegova osnutka, piše u Del Vechiovoj biografiji na stranicama MVEP-a.

Pogledajte i videokomentar Zorana Krešića o Željku Komšiću:

Komentara 23

KO
komunikolog
17:48 11.01.2019.

SDP? Kako to?

Avatar zajutrak
zajutrak
18:09 11.01.2019.

Stari je dao svoje, sada se otišao najesti i napiti kod Dodika, i sada je fajrunt !

JU
juma
18:06 11.01.2019.

Nevjerovatno je kakav slamperaj vlada u drzavi. Kako jedan veleposlanik uopce moze otici na spornu proslavu koju bojkotiraju sva druga EU veleposlanstva i gdje se dijele plakete i priznanja osudjenim ratnim zlocincima bez da se konzultira s ministarstvom? U normalnoj drzavi ne mogu uopce zamisliti kako je takvo sto moguce. Da ne govorimo sto se Hrvatima u toj istoj tvorevini dogadjalo devedesetih. Vodimo li mi neku svoju politiku prema Republici Srpskoj i BiH ili je ista usuglasena s EU? Ovo ce samo dodatno otezati polozaj Hrvata u BiH i predstavlja zgoditak na lotu za Sejdu Komsica. Hrvatskoj su sada za lobiranje ruke prakticki vezane, a mogu zaboraviti i bilo kakvo razumijevanje u medjunarodnoj zajednici, osim ako ne racunamo na Putina i Rusiju. Umjesto da budemo uporni i strpljivi ali ustrajni u svojim zahtjevima, mi se udruzujemo s Dodikom ciji je jedini cilj rusenje te drzave i tako slabimo svoju, a jacamo srpsku i bosnjscku poziciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije