Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVEDENA DNA ANALIZA

Pokopana Marija Krucifiksa Kozulić: U tijeku postupak beatifikacije za 'Riječku majku'

Prof.dr. Dragan Primorac,  č. M. Dobroslava Mlakić i Nadbiskup Ivan Devčić iza sarkofaga u kojem su pohranjeni zemni ostaci “Riječke Majke”.
27.09.2020.
u 15:20

Mariju Krucifiksu Kozulić su imenom „Riječka Majka“ krstili građani Rijeke, jer su prepoznali i cijenili njezinu majčinsku skrb za najpotrebitije, djecu, siromahe, beskućnike i umiruće -  rekao je nadbiskup Ivan Devčić

U samostanu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Ulici Pomerio, pohranjeni su zemni ostaci Riječanke Marije Krucifikse Kozulić (1852.-1922.) za koju se vodi postupak za proglašenje blaženom i svetom. To se dogodilo uz blagoslov mons. dr. Ivana Devčića, riječkog nadbiskupa i u nazočnosti svećenika, sestara – Družbe sestara Presvetog Srca Isusova i brojnih vjerenika u predvorju kapele Presvetog Srca Isusova u samostanu Družbe sestara Presvetog Srca Isusova u Ulici Pomerio. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Simbolično, zemni ostaci „Rječke Majke“ pohranjeni su u kući koju je Marija Kozulić izgradila početkom 20. stoljeća i u kojoj je utemeljila Družbe sestara Presvetog Srca Isusova te u njoj skrbila o napuštenoj i siromašnoj djeci. U istoj kući je i preminula 29. rujna 1922. godine.

- "Riječka Majka“ se vratila kući u kojoj je još živo sjećanje na nju, a koju je izgradila za siromašne. Događaj je veliki Božji dar ne samo našoj  Družbi,  nego i Crkvi u našem hrvatskom narodu, ali i Riječkoj nadbiskupiji i gradu Rijeci, kazala je č. M. Dobroslava Mlakić, postulatorica kauze “Majke Marije" i vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

Foto: Riječka nadbiskupija

- Mariju Krucifiksu Kozulić su imenom „Riječka Majka“ krstili građani Rijeke, jer su prepoznali i cijenili njezinu majčinsku skrb za najpotrebitije, djecu, siromahe, beskućnike i umiruće -  rekao je nadbiskup Ivan Devčić i posebno zahvalio sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova kao i prof. Draganu Primorcu i svim forenzičarima koji su sudjelovali u postupku identifikacije.
 
Događaju je prethodila svečana misa u crkvi Marijinog uznesenja, Veloj crikvi, koju je prevodio nadbiskup Devčić, a propovijedao je kapucin fra Mijo Šarčević. Okupljenim vjernicima su se obratili i č. M. Dobroslava Mlakić, postulatorica njezine kauze i vrhovna predstojnica Družbe koju je Marija Kozulić u Rijeci 1899. godine utemeljila i prof.dr. Dragan Primorac, voditelj tima forenzičara ih Hrvatske i SAD-a, a koji su punih devet godina provodili postupak identifikacije. 

- U postupku identifikacije sudjelovale su brojne kolege iz Hrvatske i SAD-a i ovom prilikom im svima zahvaljujem. Nama znanstvenicima bio je privilegij sudjelovati u ovom iznimno važnom postupku koji je u svojoj interdisciplinarnosti objedinio snagu znanosti i duha. Posebno značajnim držim što su rezultati identifikacije već objavljeni u znanstvenom časopisu Genes, što će iznimno pomoći tijekom postupka beatifikacije koji se vodi za Majke Mariju Krucifiksu Kozulić. Veliko hvala nadbiskupu Ivanu Devčiću, č.M. Dobroslavi Mlakić i svim dragim sestrama koje su nam osigurali svu potrebnu pomoć i bili potpora tijekom postupka identifikacije Majke Marije Krucifikse Kozulić i njene sestre Tereze - istaknuo je prof.dr. Primorac.

Foto: Riječka nadbiskupija

 
Ekshumaciji koštanih ostataka iz grobnice na Kozali, pristupilo se 20. prosinca 2011. godine kada je utvrđeno da su u zajedničkoj grobnici pokopane 52 osobe. Koristeći standardne metode forenzičke antropologije, na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Rijeci te nakon toga  na Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u Splitu  selektirani su skeletni ostaci te se započelo s pripremama za  molekularnu analizu (analiza jezgrine i mitohondrijske DNA). Identitet sestara Marije i Tereze Kozulić potvrđen je nezavisnim analizama mitohondrijske i jezgrine DNA u dvije znastvene institucije.


 
U hrvatskom forenzičkog tima uz prof.dr. Dragana Primorca, a, sudjelovali su i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović i prof. dr. sc. Alan Bosnar, izv. prof. dr. sc. Ivana Kružić, izv. prof. dr. sc Željana Bašić, dr. sc. Miran Čoklo i dr. sc. Anja Petaros, a američke znanstvenike predvodili su izv. prof. dr. sc. Mitchell M. Holland (Penn State Univeristy) i dr. sc. Charla Marshall (Američko ministarstvo obrane -Armed Forces Medical Examiner System)", navodi se u pripćenju. 

Komentara 1

RI
ritakovec
16:53 27.09.2020.

A meni se na fejsbuku ukazao pokojni Isus! Joj kak grdno izgleda, a ostario pravo. Ima preko 2000 godina i jedva sam ga prepoznao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije