Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
senat odlučuje o izborima

Poker u Rimu – svi u koaliciju protiv Salvinija i Berlusconija

matteo salvini
Foto: Hina
1/2
13.08.2019.
u 07:00

Giuseppe Conte talijanski je premijer, ali od samoga početka Matteo Salvini sebe je gurnuo u prvi plan

Započeo je jučer pravi rat živaca i tumačenja pravila u talijanskom Parlamentu. To je nekom vrstom pokera, jer treba i otkriti tko blefira, a tko misli ozbiljno. Krizu vlade otvorio je čelnik Lige, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini zatraživši da se u Senatu glasuje o nepovjerenju vladi Giuseppea Contea. Traži izglasavanje nepovjerenja vladi koje je član. Drugi potpredsjednik vlade, ministar ekonomskog razvitka i čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5s) Luigi Di Maio odgovorio je Salviniju da povuče svoje ministre iz vlade te da nije učinio štetu vladi, već Italiji.

Izbori u najgore vrijeme

Predsjednica Senata Elisabetta Casellati sazvala je za jučer sastanak šefova parlamentarnih stranaka koji će morati jednoglasno odlučiti kakav će dnevni red imati sljedeće zasjedanje Gornjeg doma. Naime, Di Maio traži da se prvo glasuje o smanjenju broja parlamentaraca za 345 mjesta od 945 (630 zastupnika i 315 senatora). Di Maio optužuje Salvinija da želi sačuvati velik broj parlamentaraca te da zbog toga želi raspuštanje parlamenta prije nego što se bude glasovalo o rezanju broja mjesta. Salvini bi htio da prijevremeni izbori budu sazvani već polovicom listopada, pa forsira da se prvo glasuje o nepovjerenju vladi.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

No, Salvini je shvatio i da parlamentarnu bitku ne može dobiti sam jer, prema izborima održanim 4. ožujka 2018., ima samo 17 posto glasova, što nije dovoljno pa bi se trebao udružiti s pokretom Naprijed Italijo Silvija Berlusconija te sa strankom Talijanska braća Giorgie Meloni, ali ni to mu ne bi bilo dovoljno. Naime, tri stranke desnog centra imaju ukupno 138 senatorskih mjesta, a stranke koje se protive izvanrednim izborima ujesen imaju 181 mjesto, od čega M5s 107, Demokratska stranka (PD) 51, autonomne stranke osam i miješana skupina 15 senatora.

Salvini je smatrao da će na eventualnim izborima u listopadu dobiti dovoljno glasova da vlada sam bez koalicije. Od 62 vlade poslije Drugog svjetskog rata, nijedna nije bila monostranačka. Uvijek su bile koalicije, a isto tako su se koalicijski partneri žalili da jedni druge zaustavljaju u reformama. Tako je sada Salvini kazao kako ga M5s, s kojim je u žuto-zelenoj suverenističko-populističkoj vladi, koči u promjenama. Stoga je htio da se sazovu izbori i da nakon njih vlada sam. Berlusconi i Meloni traže od Salvinija da se vrati njima u koaliciju desnog centra i sada u parlamentarnoj bitki te da se zajednički predstave na izborima. 

M5s smatra da se ne bi trebalo ići na prijevremene izbore na jesen jer pred parlamentom stoje teške obveze, od donošenja državnog proračuna za sljedeću godinu do izbjegavanja povećanja PDV-a s 22 na 25 posto što stupa automatski na snagu ne budu li računi poravnani.

Foto: Reuters

Demokratska stranka, odnosno njezin bivši čelnik i premijer Matteo Renzi drži kako treba izbjeći prijevremene izbore te naći suglasje s M5s da se izbjegne raspuštanje parlamenta. Sadašnji čelnik PD-a Nicola Zingaretti protivi se sporazumu s M5s. Otvorila se opasnost od rascjepa PD-a, odnosno Renzi je spreman osnovati svoju parlamentarnu skupinu za pomoć M5s u očuvanju sadašnjeg saziva parlamenta.

Sve je zapravo u vrtoglavu pokretu. Ne budu li čelnici svih sedam parlamentarnih stranaka izglasovali jedinstveno da će se na dnevni red staviti sudbina Conteove vlade, predsjednica Senata mogla bi za večeras sazvati cijeli Senat kako bi svi senatori odlučivali o rasporedu glasovanja. U tim računicama vraćaju se i stari slučajevi, odnosno kada je tko kome što podmetnuo, pa se sada oštećeni želi osvetiti. U svakom slučaju, teško da će se o povjerenju Conteu glasovati prije 20. kolovoza.

Odlučuje predsjednik

Istodobno, Salvini vodi svoju predizbornu kampanju po plažama na jugu Italije. Bio je u pokrajinama Pugli, Calabriji i Siciliji, odnosno onima gdje su na prošlogodišnjim izborima premoćno pobijedili M5s. Naišao je na mnoge podupiratelje, ali i na one koji su mu zviždali i iznosili transparente protiv Lige i njegova držanja.

Zapravo, kada bi se PD i M5s složili mogli bi, prema mjestima koja imaju u parlamentu, složiti novu vladu. Salvini je već počeo vikati da je to prijevara birača te da se stvara novi sporazum na štetu Talijana, ali parlamentarne brojke govore da je i to moguće. U igri je sve, a uključio se ponovno i osnivač M5s komičar Beppe Grillo koji kaže kako bi za dobrobit Italije trebalo formirati “institucionalnu vladu”, odnosno s onim snagama koje ne žele prijevremene izbore i koje žele neke promjene.

Hoće li se raspustiti parlament i kada odlučuje predsjednik Republike Sergio Mattarella, dakako na osnovi naznaka stranaka. No, ni jedan šef države nije dosad brzopleto raspuštao parlament prije nego što je izvidio ima li mogućnosti da se sastavi neka druga vlada. Postoji i opcija tzv. predsjedničke ili institucionalne vlade koja bi obavljala potrebne poslove do izbora u proljeće sljedeće godine. Bez obzira na individualne želje, primjerice Salvinija, potrebno je donijeti odgovorne odluke koje ne bi bacile Italiju u veću ekonomsku krizu. Od kada je Salvini zatražio glasovanje o nepovjerenju Conteu, vrijednost talijanskih državnih dionica u odnosnu na njemačke je pala, odnosno razlika (spred) povećala se na 240.

Na kartu da je Salvini iznevjerio Talijane i sporazum s M5s o tome što će raditi vlada igra Di Maio, te misli kako će na taj način ponovno pridobiti birače. A u ovih godinu i pol dana Salvini je uvijek govorio da će žuto-zelena vlada potrajati svih pet godina mandata, a sada je sam ruši

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Viktor999
Viktor999
08:32 13.08.2019.

pretenciozni i navijački članak, drugo mi nismo očekivali od našeg crvenog dopisnika-udbaša iz Rima😡Bravo Salvini, samo tako-većina talijana je uz tebe!!!

Avatar nekakav
nekakav
07:19 13.08.2019.

u italiji nije moguće imati vladu dulje od dvije godine. tek smanjivanjem broja zastupnika i senatora, od kojih su neki doživotni, bude moguće početi neku smisleniju politiku. salvini zna da mora iskoristiti priliku koju ima radi krize sa migrantima. ako se stanje u siriji popravi kroz koji mjesec, u libiji nek se stvari brzo razračunaju, biti će manje migranata, i na njega će dio birača zaboraviti. plus da moramo znati da je talijanska politička scena rascjepkana kao ni jedna u europi. tolko lokalnih interesa nema nigdje, tolko malih lokalnih šefova... i sve skupa upakirati u jednu nacionalnu čvrstu stranku... to talijan ne zna. al ferrarija zna napraviti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije