Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA VLASTI

'Pokazat ćemo većinu kad idući tjedan srušimo Oreškovića'

kriza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
10.06.2016.
u 10:30

Utjecajni zamjenik Brkić poručio je da izbori nisu rješenje i neka prestanu misliti o svojim foteljama

Novu parlamentarnu većinu pokazat ćemo kada idući tjedan srušimo premijera Tihomira Oreškovića u Saboru. Nećemo se valjda pecati na izjave nervoznog Bože Petrova. Odgovor je to iz Karamarkova kruga u HDZ-u nakon što je Božo Petrov jučer zatražio da HDZ ili pokaže tih 76 zastupnika ili neka Karamarko odstupi iz Vlade s mjesta potpredsjednika ili slijede novi izbori. HDZ je zahtjev za opozivom premijera u saborsku proceduru uputio u utorak, a u Saboru na glasanju može biti najranije u četvrtak, dakle dan prije zadnjeg roka za izglasavanje nepovjerenja Karamarku zbog slučaja Konzultantica. Padne li Vlada u četvrtak, onda opoziv Karamarka više nema smisla. HDZ, tvrde u toj stranci, ima većinu (i bez SDP-a) kojom će srušiti premijera, a time i Vladu u Saboru, no i dalje nema većinu za novu izvršnu vlast. Karamarko igra na 30 dana koji slijede nakon rušenja Vlade u Saboru u kojima bi novi mandatar predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović trebao donijeti 76 potpisa za formiranje nove Vlade. U tom će roku Karamarko pokušati namaknuti novu većinu, mameći potencijalne partnere u prvom redu mandatarom Zdravkom Marićem, sadašnjim ministrom financija. Marić nije član HDZ-a, financijaš je koji je u Vladu došao iz Agrokora, nekad je radio u Ministarstvu financija, a prihvatljiv je svim opcijama. U prvim se kombinacijama spominjao novi glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević, ali on, kažu nam izvori iz HDZ-a, ne bi prošao “drugo sito” jer nema podršku u stranačkoj bazi. U prilog tome da bi HDZ mogao imati 76 ruku za opoziv premijera govori i to da će, primjerice, HRID Drage Prgometa glasati za njegovo rušenje. Prgomet nam je potvrdio da je to zato jer HRID nije ni glasao za Oreškovićevu Vladu.

– Razgovaraju svi sa svima, ali ja neću sudjelovati ni u izvršnoj ni u zakonodavnoj vlasti. HRID bi glasao i za opoziv Karamarka – rekao nam je jučer Prgomet. Dio HDZ-ovaca (Tuđman, Krstičević), pa i neki HDZ-ovi partneri koji su bili protiv opoziva premijera Oreškovića promijenili su stavove nakon što je Karamarko rekao da je spreman izaći iz Vlade, ali pod uvjetom da odu i Orešković i Petrov. To govori u prilog te famozne većine za rušenje premijera idući tjedan. Apsurdno jest to što će u tih 30 dana nakon pada Vlade, sruši li je HDZ idući tjedan, biti aktualno i pitanje raspuštanja Sabora, ako SDP uspije skupiti 76 potpisa za raspuštanje Sabora, što znači nove izbore. Samo o šefu Sabora ovisi kada će taj potencijalni zahtjev SDP-a staviti na glasanje, sigurno ne prije isteka tih 30 dana. Znakovitom porukom na Facebooku oglasio se jučer nakon Petrova Milijan Brkić, Karamarkov utjecajni zamjenik u HDZ-u. Brkić se protivi novim izborima i piše da oni ništa neće riješiti jer su završila vremena kada je jedna stranka mogla tvoriti apsolutnu većinu.

– Vrijeme je da svi oni koji odlučuju o budućnosti naše Hrvatske prestanu brinuti o sebi samima, svom rejtingu, svojim foteljama i počnu već jednom raditi u interesu Hrvatske – napisao je Brkić. Ta se objava može čitati i kao poruka Karamarku jer o njemu će ovisiti hoćemo li na nove izbore, ako HDZ ne prikupi 76 zastupnika. Petrov je, naime, jasno rekao da rušenje Vlade znači nove izbore. Brkić kaže kako je njegova objava poruka svima na kojima je odluka o nastavku Vlade ili izlasku na birališta.

Jučer se i javno potvrdilo da mogući partneri razgovaraju s HDZ-om, što je u Saboru potvrdio i Radimir Čačić, šef Reformista, a na neki način i Milorad Pupovac koji rekao da i dalje smatra da su najbolje rješenje novi izbori, “ali ako velike stranke odluče drugačije onda moraju iznijeti argumente koji mogu dokazati da je to održivo rješenje”. Ako bi Karamarko uspio sastaviti novu većinu, onda bi u njoj morali biti i HRID Drage Prgometa, i svi manjinci, i Čačić i tri mostovca Posavljaka, i HDSSB. Iz svega bi se moglo zaključiti da Karamarko možda ima neke načelne dogovore ili naznake mogućnosti dogovora, ali očito je da još nema nikakvih čvrstih dogovora. Brem nitko iz HDZ-a niti od potencijalnih partnera to nije potvrdio, čak štoviše. Jedini koji su jasno na strani HDZ-a su trojica odmetnutih mostovaca – Lovrinović, Martinović i Mišić – koji su jučer osnovali i svoj klub u Saboru. Karamarko je mogućnost da uopće namami nove partnere dobio kada je prelomio da on u novoj Vladi, i ako skupi 76 mandata, neće sudjelovati.

– Pozivom da iz Vlade moraju otići i premijer i Petrov, ako ode Karamarko, jasno je da se pokušavao spasiti Karamarkov obraz, ali i obraz HDZ-a. No, odluka da Karamarko ne sudjeluje u novoj Vladi i ako skupi većinu, mogla bi privući nove partnere. Najveća poveznica je to što se na nove izbore ne ide nikome, ali i to što mogući partneri svoje glasove mogu debelo naplatiti – rekao nam je jedan od šefova HDZ-ovih županijskih organizacija. Da je najbolje da Karamarko izađe iz Vlade i na taj način spasi HDZ od novih izbora u subotu na Predsjedništvu stranke prvi je zatražio Milijan Brkić, Karamarkov zamjenik u HDZ-u. Nakon njega krenula je svojevrsna pobuna. Neki vrlo utjecajni HDZ-ovci koji vladaju terenom i dalje nisu optimisti. Nisu sigurni da Karamarko može imati 76 novih zastupnika i svjesni su da to znači ili nove izbore ili odlazak Karamarka iz Vlade. Još nisu na čisto koja je od te dvije opcije realnija. Dio članova HDZ-a ovih je dana upozoravao Karamarka da novi izbori znače pobjedu SDP-a i da rušenjem Oreškovića upravo to čini.

Komentara 9

Avatar majmunranko
majmunranko
11:45 10.06.2016.

Na izborima za vodstvo Srpskog kulturnog društva Prosveta prije par dana Pupovac je teško poražen, a novi predsjednik je Pupovčev neprijatelj Ljubojević. To znači da je Pupovac u potpunosti izgubio podršku među Srbima i da ga u slučaju ponovljenih izbora više nećemo gledati u Saboru. A to znači da je jako jeftin za kupovinu. U ovom času Domoljubna koalicija ima 100% sigurnih 74 zastupnika, i njih 4-6 koji su polusigurni, a postoje šanse i za još 3-4 ćuprijaša koji nisu u potpunosti pod utjecajem sumanutog psihijatra. Međutim, kod sekte Braunsberger-Most postoji problem što to nije stranka, nego sektam, vezano uz mogućnost manipulacije zamjenskim mandatima.

KN
kravac na kvadrat
10:50 10.06.2016.

pa vecina za rusenje oreskovica ce se naci ,ali vecina za potvrdu neke nove hdz-ove vlade jako jako jako tesko ,a i pitanje koliko bi trajalat vlada ....tako da mislim da je za hdz bolje da sada ide na izbore jer ce dozivjeti blazi poraz nego na izborima nakon eventualne nove hdz.ove vlade

DO
domljani
15:18 10.06.2016.

U saboru ima svega ,samo ne ljudi rodenih u hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije