Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO RAKAR

Pojavom koronavirusa pojavile su se i uobičajene teorije zavjere

Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
1/9
09.03.2020.
u 16:57

Prirodno je i u ljudskoj naravi da zajedno s nekom općom prijetnjom putuju i informacije i dezinformacije, osobito one koje su dizajnirane (namjerno ili slučajno) da apeliraju na naše emocije a osobito strahove i duboku ljudsku potrebu da pronađemo red i racionalnost u kaotičnoj situaciji

Odmah čim je korona virus COVID-19 bio identificiran kao opasnost za zdravlje, suočili smo se i sa sasvim novom opasnošću koju nazivamo „infodemijiom“ – fenomenom kroz koji su trenutno i svugdje dostupne sve informacije ali i dezinformacije o korona virusu. Infodemiju ovih razmjera do sada nismo imali, no temeljna karakteristika ovog komunikacijskog fenomena je da su se odjednom stvorile stotine ako ne i tisuća izvora informacija, koje s pozicije autoriteta objašnjavaju što ovaj virus jest, kakvu prijetnju on predstavlja ali i kako se prema njemu postaviti.

Naravno, odmah su se pojavile i uobičajene teorije zavjere kao i pseudoznanstveni recepti i metode suzbijanja epidemije. Pa tako možemo čitati o tome da je korona virus pobjegao iz laboratorija u kojem je umjetno stvoren, pa sve do informacija o povećanim koncentracijama SO2 u zraku iznad Wuhana što je navodno indikacija spaljivanja biološkog materijala. Prirodno je i u ljudskoj naravi da zajedno s nekom općom prijetnjom putuju i informacije i dezinformacije, osobito one koje su dizajnirane (namjerno ili slučajno) da apeliraju na naše emocije a osobito strahove i duboku ljudsku potrebu da pronađemo red i racionalnost u kaotičnoj situaciji u kojoj se nešto ružno događa i korona virus tu nije nikakav izuzetak osobito stoga što je ovdje riječ o sasvim novoj i nepoznatoj znanstvenoj i medicinskoj situaciji. Problem je naravno i u tome što informacije danas mogu putovati neusporedivo brže i dalje nego virus, pa tako možemo gotovo u realnom vremenu promatrati što se događa u udaljenom Wuhanu, Australiji ali i u nama ne tako dalekim dijelovima sjeverne Italije.

Pogledajte i galeriju: Koronavirus u Iranu

Koronavirus
1/19

Naravno da zdravstveni djelatnici i građanstvo mora biti upoznato s prijetnjama prema javnom zdravlju, no iznimno je bitno da u trenucima kada se bolest počinje širiti da svi u lancu imaju na raspolaganju ispravne informacije koje će pomoći u suzbijanju širenja epidemije, ili u situacijama kada suzbijanje više nije moguće, o nužnim koracima koje je potrebno napraviti da bi usporili širenje. Razinu straha i ponekad panike prečesto šire i sami zdravstveni djelatnici i mediji koji neodmjerenim i nekritičkim pristupom šire slike ili video koji ne pomaže u kvalitetnom i balansiranom informiranju – primjerice dok s jedne strane argumentirano i matematičkom preciznošću objašnjavate razmjere opasnosti i širenja korona virusa koji doista ne odudara bitno od gripe, a istovremeno po naslovnicama i večernjim novostima emitiramo fotografije i video snimke pretjerane uporabe zaštitne odjeće u ophođenju s pacijentima.

Ono što nam treba jest i cjepivo protiv infekcije koja je obuzela društvene mreže, a to možemo napraviti i sami kritičkim promatranjem informacija i provjerom na službenim stranicama nacionalnih zdravstvenih institucija ili Svjetske zdravstvene organizacije.

>>Tema: koronavirus

Pogledajte i video: Koronavirus mijenja navike Hrvata: Više se ne ljubimo u obraz

Komentara 5

Avatar naturtrueb
naturtrueb
02:14 10.03.2020.

..da teorije zavjera...misliš da je to sve se desilo sam tak..il kaj.??

ZO
Zooltan
23:30 09.03.2020.

pravodobno treba zabraniti odmah kretanja i bauljanja iz zaraženih područja a istinita informacija je manje bitna. hrvatska treba odmah napraviti isto što je italija napravila danas.

Avatar CountD
CountD
14:58 10.03.2020.

ameri su krivi. nisu uspijeli ekonomski sredit kineze ba sad evo ovako. to su onda sa SARSom prvi put pokusali ali nije islo po njihovoj volji. huawei ist ostale firme su im postali prejaki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije