Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19

Prava zavrzlama oko prioriteta cijepljenja: Najugroženiji se ipak neće prvi cijepiti?

Foto: Pixsell
1/4
16.12.2020.
u 20:27

Necijepljeni zdravstveni radnici rizični za pacijente

I dok zdravi mudruju o tome hoće li se cijepiti protiv koronavirusa ili ne, rizične skupine, osobito oni s više kroničnih bolesti poput bolesti pluća, dijabetesa, malignih, srčanih, autoimunih i drugih zbog kojih su na biološkoj ili imunosupresivnoj terapiji, jedva čekaju dolazak cjepiva koje njima znači spašavanje golog života.

Samo 62.500 ljudi

Kako je jučer kazao Krunoslav Capak, prvi će se cijepiti zdravstveni djelatnici koji rade s COVID pacijentima i onda djelatnici i štićenici domova za starije, a nakon njih prioritet su kronični bolesnici. Očekivano je da se prvi cijepe zdravstveni djelatnici, ali jesu li najrizičnije skupine trebale biti cijepljene prije djelatnika domova za starije, to više što će korisnici tih domova biti cijepljeni? No očito je problem što u prvoj tranši dolazi samo 125 tisuća doza, koje će u dvije doze primiti samo 62.500 ljudi.

Prof. prim. dr. sc Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, na pitanje jesu li veći prioritet za cijepljenje najrizičniji građani od djelatnika domova, uzvraća: – Pa ti bolesnici i jesu prioritetni. Dobar dio njih bit će obuhvaćen cijepljenjem štićenika u staračkim domovima. Kad nemožete odjednom dobiti količine cjepiva potrebne za sve, neki redoslijed mora se napraviti, a ovaj je očito usmjeren na to da se zaštiti zdravstveni sustav i najosjetljivija populacija u domovima umirovljenika, odmah uz njih su i ostali kronični bolesnici – kaže Ivić.

Je li dobro postavljen redoslijed prioriteta, pitali smo i vodećeg virusnog imunologa, prof. Stipana Jonjića.

– U ovakvim situacijama ne možete napraviti idealno rješenje koje bi bilo i provedivo. Čini mi se da je selekcija prioritetnih grupa dobra, ali odmah iza ove prve grupe trebali bi doći ostali koji se mogu svrstati u rizične skupine. Taj probir nije jednostavno napraviti te će uvelike ovisiti o obiteljskim liječnicima, koji su najbliži pacijentima i mogu procijeniti koji od njih spadaju u rizične skupine. Osim toga, još nije potpuno proučeno koje su od kroničnih bolesti uistinu u skupini rizičnih kad govorimo o COVID-19. Vjerujem da je riječ o rasponu od samo nekoliko tjedana ili malo više, kad dobijemo drugu tranšu cjepiva, i tada ovo što navodite svakako treba uzeti u obzir. Ovih dana dosta je upita trebaju li se cijepiti ljudi s alergijama i autoimunim bolestima. Ja bih rekao da se i oni svakako trebaju cijepiti, a u slučaju mogućih nuspojava, liječnici koji će ih cijepiti zasigurno će moći intervenirati kako bi ublažili nuspojave i spriječili ozbiljnije reakcije. Danas znamo da kod bolesti COVID-19 oboljeli često razvijaju tzv. autoantitijela, koja očito imaju značaj u patogenezi same bolesti, što se po nekim znanstvenim istraživanjima posebno odnosi na najteže bolesnike. Uz to, danas već govorimo o kasnom COVID-19, odnosno manifestacijama bolesti tjednima i mjesecima nakon što smo je preboljeli. Riječ je o bolesti koja je, očito, puno više od onoga što se danas misli i trebat će dosta vremena prije nego što potpuno shvatimo patogenezu i patologiju ove bolesti – kaže Jonjić.

VIDEO: Pitali smo građane žele li se cijepiti protiv koronavirusa?

Neodgovorno je odbiti

U nedostatku lijeka cjepivo se, dodaje Jonjić, nameće kao jedini način borbe i dužnost je svih koji znaju nešto o cjepivima i samoj bolesti, napose znanstvenika i medicinara, da intenzivno promiču važnost cjepiva u ovoj situaciji.

Smatram neodgovornim da je čak i među zdravstvenim osobljem velik postotak onih koji odbijaju cjepivo, svjesni da time ugrožavaju ne samo sebe nego i svoje pacijente te kapacitet zdravstvenog sustava da se nosi s ovakvim epidemijama. Rizik od bolesti COVID-19 višestruko je veći od relativno malog rizika kad govorimo o cjepivu – zaključuje Jonjić.

 

Komentara 116

AR
Archangel711
20:41 16.12.2020.

Najveća greška bi bila da se cijepe zdrastveni djelatnici. Što ako se cjepivo pokaže loše sa katastrofalnim posljedicama?? Tek bi onda bili u govnima. Najprije cijepiti političare, ak je dobro, super, ak ne, još bolje

MA
Maux
20:29 16.12.2020.

Koliko lockdown utječe na spašavanje života najbolje govori da zatvorene zemlje imaju više-manje istu smrtnost kao i Švedska koja je potpuno otvorena. Zemlje koje su po smrtnosti gore od Švedske: San Marino, Belgija, Peru, Italija, Bosna, Slovenija, Makedonija, Španjolska, Andora, Crna Gora, UK, SAD, Češka, Argentina, Francuska, Meksiko, Bugarska, Armenija, Brazil, Čile, Panama, Ekvador i Kolumbija. Švedska ima smrtnost od 0.77 stanovika na tisuću, Hrvatska 0.70, zatvorena Slovenija 1.05 ... Sad neka me netko uvjeri da lockdown spašava živote, spriječava pandemiju i sve ono što tvrde isti koji ga nameću. Vjerovanje da će se raspiratorni virus zaustaviti zatvaranjem kafića je kao da ocean idemo zagrijati loncem vruće vode. A vi sad i dalje klanjate se stručnjacima kao što su Capak i sl. Oni su valjda išli u bolje škole od Švedskih, Švicarakih i ostalih epidemiologa.

MK
mksdk
20:40 16.12.2020.

"...među zdravstvenim osobljem (je) velik postotak onih koji odbijaju cjepivo..." - Hmm, jel ja to vidim pukotine u medijskoj propagandnoj mašineriji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije