Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA PRINCEZA

Pojavio se nadgrobni spomenik žene po kojoj je napisana Snjeguljica

Ilustracija
Foto: Screenshot
09.08.2019.
u 16:45

Njezini poznanici tvrde kako su pisci iskoristili priču Marije Sophije von Erthal i pretvorili ju u bajku.

Marija Sophia von Erthal bila žena čiji je nadgrobni spomenik izložen u muzeju Bamberške biskupije, a ovu je posebnu počast, između ostalog, zaslužila zato što je braći Grimm bila muza i inspiracija za lik Snjeguljice u bajkama iz 1812. godine.

Njezin je spomenik nestao kad su srušili crkvu gdje se prvotno nalazio. Nakon toga je pronađen u jednoj kući u središtu Njemačke. Tada ga je obitelj poklonila muzeju na čuvanje i izlaganje, piše MSN.

Marija Sophia von Erthal je rođena u Lohru na Maini te je bila sestra tamošnjeg nadbiskupa. Ovaj je grad poznat kao "Snježno bijeli grad".

Kao prema priči iz bajke, njezina je majka preminula kad je bila mala, a otac joj se ponovno oženio za njezinu maćehu. Kako ju maćeha nije voljela, bila je prema njoj okrutna i zla. Stalno ju je zanemarivala i izopćila iz obitelji, a njezine polusestre bile su sasvim suprotno tretirane.Njezin je otac bio vlasnik tvrtke koja se bavila proizvodnjom stakla te su braća Grimm crpila tu inspiraciju za "čarobno zrcalo" i stakleni lijes koji se pojavljuju u njihovoj priči.

Nažalost, za razliku od imaginarne Snjeguljice, Marija Sophia von Erthal nije imala svoj sretan kraj. Odselila se gotovo 100 kilometara od rodnog mjesta gdje je umrla sama i slijepa u 71 godini života. 

Njezin rodni grad, Bamberg, poznat je po svojih sedam brežuljaka i ljudima patuljastog rasta koji su radili u rudnicima. Ni ovaj segment njezina života braća Grimm nisu izostavila u priči.

Tamošnji stanovnici i njezini poznanici tvrde kako su pisci iskoristili priču Marije Sophije von Erthal i pretvorili ju u bajku.

Kako kažu u muzeju, ova priča nije posebna i fascinantna samo zbog Snjeguljice već zato što u ono doba žene nisu dobivale svoje nadgrobne spomenike, što je bio velik korak prema naprijed.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije