Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINA NEĆE POMOĆI

Sudnji dan u obliku pandemije: Nova verzija španjolske gripe odnijela bi 400 milijuna života

Pandemija gripe
Getty
21.09.2018.
u 16:54

Dingwall je kazao i kako se vlasti većinom pripremaju za katastrofe kao što su uragani, potresi, a zanemaruju mogućnost dolaska neke nove epidemije

Stručnjak za zarazne bolesti i profesor sa Sveučilišta Nottingham Trent, Robert Dingwall upozorava kako bi svijet mogla pogoditi nova globalna pandemija gripe poput španjolske gripe od koje je od 1918. do 1920. godine oboljela gotovo trećina svih stanovnika na svijetu, a preminulo je između 50 i 100 milijuna ljudi.

No, Dingwall upozorava da nas moderna medicina neće moći zaštiti pojavi li se takva epidemija kao što je bila španjolska groznica. On ističe da bi takva počast u današnjem vremenu odnijela višestruko veći broj života.

"Ako je 1918. epidemija odnijela 100 milijuna života, danas bi odnijela oko 400 milijuna", objašnjava profesor. 

On vjeruje da bi se epidemija ponovno mogla pojaviti, a razlog leži u činjenici da se virus gripe kontinuirano genetski mijenja tako da nikad ne možemo znati u kojem će se obliku pojaviti, no sigurno je, upozorava profesor da će se epidemija ponoviti jer se inače virus ponavlja svakih 20-40 godina ili bar u jednoj generaciji.

Kazao i kako se vlasti većinom pripremaju za katastrofe kao što su uragani, potresi, a zanemaruju mogućnost dolaska neke nove epidemije, za koju kaže mogla bi se jako brzo proširiti i imati kobne posljedice za čovječanstvo.

U današnjem vremenu bakterije bi se ekspresno brzo širile (npr. u javnom prijevozu) te bi tako epidemija u vrlo kratkom roku uspjela zaraziti mnoštvo ljudi.

Španjolska gripa, koja se pojavila 1918. godine usmrtila je između 50 i 100 milijuna osoba diljem svijeta, a uzročnik gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1. Obuhvatila je cijeli svijet te se smatra jednom od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva.

>> Pogledajte video što je obitelj izvukla iz vode dok je pretraživala rijeku

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
17:19 21.09.2018.

Dajte prestanite sa tim "vijestima" o eventualno mogućim katstrofama: te udar meteorita, te erupcije na suncu, te sada neki eventualni virusi.... Dojadili ste i Bogu i vragu a osim toga stvarate paniku!

HR
hrza
17:21 21.09.2018.

Panika, panika, panika. Gospodin bi trebao psihijatrijski nadzor.

DO
Doom
17:53 21.09.2018.

Nezelim reci javno tko je napisao ovaj psihijatriski nalaz jer znam koji je to novinar i samo mogu reci da ti je mjesto u ludnici ali onoj na otoku rabu, a sto se tice vecernjeg koji je bio ( BIO)) Kuca hrvatskih novina nekad!!!, neka se srami sta stavlja ovakav post kao naslovnicu!!!! Fuj odvratni ste postali sramite se!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije