Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT VRIJEDAN MILIJARDE

Etiopija i Egipat na rubu sukoba zbog kontroverzne brane: 'Potez nakon kojeg nema povratka!'

Foto: REUTERS
16.07.2020.
u 11:29

Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova Ahmed Hafez kazao je da je njegova zemlja zatražila služben odgovor Etiopije o tome jesu li počeli puniti rezervoar.

Kako se izgradnja kontroverzne brane na Nilu bliži svojem kraju, došlo je neočekivanih pojačanih napetosti Egipta i Sudana s Etiopijom koje zabrinjavaju analitičare. 

Projekt velike hidroelektrane na plavom Nilu poznat i pod imenom Brana velikog otpora ključni je dio plana Etiopije da postane najveći izvoznik enerije u Africi. No, Egipat strahuje da dodatno ograničavanje protoka rijeke Nil o kojem ovisi više od 100 milijuna ljudi bi moglo postati značajan problem kad je riječ o vodoopskrbi. 

- Konstrukcija brane i punjenje rezervoara s vodom su povezani jedni s drugime - izjavio je etiopijski ministar Seleshi Bekele, piše The Guardian. 

On je opovrgnuo da je Etiopija odlučila započeti proces punjenje rezervoara, ali je potvrdio analizu nedavnih satelitskih slika koje prikazuju rezervoar. 

Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova Ahmed Hafez kazao je da je njegova zemlja zatražila služben odgovor Etiopije o tome jesu li počeli puniti rezervoar. 

Samo nekoliko dana ranije egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry kazao je na lokalnoj televiziji da bilo kakva šteta nanesena vodenoj sigurnost Egipta od strane brane će se smatrati 'potezom nakon kojeg nema povratka', te da će egipatske vlasti čvrsto reagirati u slučaju da se to dogodi.

Podsjećamo, Etiopija, Sudan i Egipat proveli su posljednje desetljeće pregovarajući o protoku vodu nakon izgradnje brane vrijedne 4,5 milijardi dolara uzevši da su se pregovori intenziviraju u posljednjim mjesecima. Početkom travnja etiopijski premijer Abiy Ahmed potvrdio je kako će brana biti završena na vrijeme usprkos pandemiji. 

Analitičari smatraju kako strahovi da će Nil ostati bez vode nisu opravdani, međutim ukoliko se dogodi suša u narednim nekoliko godina to bi mogao postojati rizik. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije