Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požar u HE Plat

Pojačana potraga za nestalim radnikom: 'Sva im je odjeća dolje, probali su izdržati što više...'

Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/28
11.01.2019.
u 14:41

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske jutros je priopćeno da se teren pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva te priobalni pojas

Koordinirana, opsežna pretraga kopna i mora na dubrovačkom području kako bi se pronašao treći radnik Hidroelektrane Dubrovnik, trajala je cijelu noć od četvrtka na petak, a intenzivirala se u ranim jutarnjim satima, no za sada bez rezultata, izvijestila je u petak dubrovačka policija.

– Sada se ponovno pretražuje dio Cavtata – rekao je vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović i dodao da će biti sve teže kako odmiče vrijeme. 

- Požar je pod kontrolom, ali mi ćemo ostati do daljnjega. I danas i cijelu noć ćemo ostati – rekao je Simović.

- Obišli smo s policijom cijeli kompleks i objasnili policiji sve kroz što smo prošli tijekom intervencije. Kroz noć smo se uključili u potragu za nestalom osobom na području Cavtata, a tijekom jutra smo pomagali roniocima na ulazu u tunel, gdje nismo pronašli nestalog. Slijedi nam potraga na još jednom dijelu cavtatskog akvatorija - rekao je Simović.

Beživotno tijelo jednog nestalog radnika pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21.50 sati na obali mora u Cavtatu.

Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat
1/19

Po saznanjima vatrogasaca, ogromni dimni val pojavio se velikom brzinom, po čemu Simović zaključuje da je došlo do neke reakcije, ali nije siguran je li riječ o eksploziji.

- Gorio je kabelski vod, a vatra je onda prešla u garderobu. Glavni dijelovi elektrane su ipak ostali u funkciji. Nestali su se spustili na najniži dio, sva im je odjeća dole, i vjerojatno su probali izdržati što više. Bili su svjesni da je upitno hoće li preživjeti skakanjem u vodu, budući da je dotok vode još uvijek bio velik - rekao je.

Ovo je jedna od naših najtežih i najzahtjevnijih intervencija. Ni na jednom se katu ništa nije vidjelo. Uspjeli smo doći do svake prostorije, a koristili smo i ventilatore, pojasnio je Simović.

Napomenuo je kako su dva izolacijska aparata za nesmetano disanje u zadimljenim prostorijama pronađena kraj skinute odjeće.

- Uzeli su ih i koristili, a po kolegama saznajem da su pokušali i gasiti požar. Ako ste mirni, s tim možete izdržati do 30 minuta - dodao je Simović.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske jutros je priopćeno da se teren pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani.  Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu. Tri su osobe nestale, od kojih su dvije tijekom popodneva i večeri pronađene u beživotnom stanju, a za jednom se još traga.

Plaža na kojoj je pronađeno tijelo nesretnog radnika

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je jučer kako je sve upućivalo na to da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

Potraga je nastavljena i u noćnim satima, ali u smanjenom opsegu. U izjavi za Hinu Pavličević je istaknuo  kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana.

– U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima te kad se zatvore ventili, najvjerojatnije će u petak ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta – objasnio je sinoć Pavličević.

Vatra u HE Dubrovnik je izbila jučer ujutro na samom kraju tunela koji je dugačak oko 500 metara, a požar su gasili vatrogasci posebno osposobljeni i s posebnom opremom za takve okolnosti i vrstu požara.

Prema Pavličevićevoj tvrdnji, zaposlenici hidrocentrale bili su obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija. – Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji – naglasio je.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je jučer Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezena u bolnicu jer su se nagutala dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat. Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat
1/9

Komentara 6

BO
Bojans
16:03 11.01.2019.

Tko ih je nadzirao dok su radili? Tko je osigurao mjesto rada i opremu? Zatvor za odgovorne.

VA
Valer
14:07 11.01.2019.

Direktor HEP-a je već trebao ponuditi ostavku, jer ovdje je nastala velika šteta. Ljudske žrtve i materijalna šteta.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
13:29 11.01.2019.

Zar još nitko nije uhapšen, napravio harakiri ili dao neopozivu ostavku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije