Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kopački rit

Pojačan nadzor ptica

08.10.2005.
u 18:08

Nema panike zbog pojave ptičje gripe u jednom od najvećih hrvatskih ornitoloških rezervata - Kopačkom ritu. Ptice se ondje promatraju svakodnevno, a o određenim promjenama ili bolesti među njima odmah se obavještavaju mjerodavne institucije. Pojačani monitornig, uz veterinare i članove nedavno osnovanog Stožera za obranu od ptičje gripe, koji će doći iz Zagreba, obavit će se u Kopačkom ritu ovih dana.

- Kopački rit je jedna od nekoliko lokacija u Hrvatskoj gdje će obaviti monitoring zbog ptičje gripe - potvrdio je Tibor Mikuška, stručni voditelj u JUPP-u Kopački rit. - Kolika je opasnost da se bolest pojavi u Kopačkom ritu? - Kao i kod ljudi, postoji nekoliko sojeva ptičje gripe. Jedan, koji se pojavio u svijetu, je smrtonosan, a povezan je s lošim tehničkim uvjetima na peradarskim faramama.

Međutim, svi dosadašnji slučajevi širenja zaraze među ljudima javili su se zbog njihova doticaja s domaćim životinjama, odnosno peradi. Zabilježen je i slučaj pojave ovog patogenog virusa kod divljih ptica, ali su i one bile u doticaju s peradi. Male su, ipak, šanse da obični ljudi dođu u kontakt s, moguće, zaraženim divljim pticama koje bi im zarazu mogle prenijeti - objašnjava Mikuška.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije