Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lov ili krivolov

Pohvalio se da mu je pas stradao u lovu, ali se brzo i predomislio

Foto: Facebook
1/5
21.12.2017.
u 21:53

Hrvatski lovački savez potvrđuje da je A.K. iz Kistanja lovac, ali kažu da toga dana, kako nije bio lovni dan, u niti jednom lovištu nije bilo lova

Kad je volonterki udruge Kninske njuškice-udruga Berta veterinar javio da je lovac upravo u ambulanti ostavio svog ranjenog psa da ga eutanazira, nije ni tren razmišljala.

– Bile su mu slomljene obje prednje noge, a na prsima je imao duboku ranu, vepar mu je tu zabio kljovu. Veterinar nam nije znao reći koliko je teška rana pa smo odmah krenuli u Šibenik, no nekoliko kilometara prije grada psa smo izgubili, uginuo je – ispričala nam je volonterka.

Pas je imao 11 godina i nije bio ni čipiran. Sumnju volontera da je nastradao u krivolovu potvrdile su i objave na Facebook profilu A.K. iz Kistanja, koji se pohvalio da je njegov pas dao sve od sebe i zadnji put odradio sve što treba. Objavljene su i slike ranjenog psa. Da je vlasnik na vrijeme potražio pomoć, možda bi sve drukčije završilo, misli volonterka.

Kako je i gdje pas nastradao, je li riječ o krivolovu i kakve će biti sankcije protiv vlasnika pokušali smo saznati u Hrvatskom lovačkom savezu, ali i u Ministarstvu poljoprivrede. U jednom od lovačkih udruga LS Šibensko-kninske županije rekli su nam da A.K. nije njihov član i da se kod njih lovi samo nedjeljom, a ovo se dogodilo u petak.

Sumnja opravdana

– Nesretni pas je nekakav mješanac, koje mi ne koristimo u lovu, a iznimno je mala mogućnost da se ovaj lov dogodio na području kojim mi gospodarimo. Smatram da je sumnja opravdana i da je krajnje vrijeme da se i šira društvena zajednica pozabavi problemom s kojim se i mi teško nosimo, a to je krivolov – stoji u odgovoru.

Foto: Facebook/ Naš potok

 

Iz Lovačkog saveza Zadarske županije odgovorili su nam kako lovište na kojem je moguće bio lov nije pod njihovim upravljanjem i da stoga ne mogu provjeriti što se i kako dogodilo. Uputili su nas na Ministarstvo poljoprivrede, jednako kao i u Hrvatskom lovačkom savezu, u kojem su nam samo potvrdili da je A. K. lovac s položenim lovačkim ispitom. A kako nije član niti jedne lovačke udruge, u lovišta odlazi kao 'lovac gost'.

Iz Ministarstva poljoprivrede pak kažu nam da je lovni inspektor u Zadru pokrenuo inspekcijski nadzor vezano uz slučaj A. K. iz Kistanja te kontaktirao lovozakupnike lovišta kod kojih se potencijalno mogao dogoditi navedeni slučaj. Od svih je, kažu, dobio izjave da navedenog dana u njihovim lovištima nije bilo lova jer to nije lovni dan.

Nije lovni dan

– Jedino lovozakupnik državnog lovišta broj XV/9 Rape-Zrmanja poznaje A. K., bio je kod njega nekoliko puta u lovu bez psa, ali ne i 8. prosinca jer nije lovni dan – stoji u odgovoru Ministarstva.

Dodaju i kako je prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza A. K. položio lovački ispit 20. travnja 2016., posjeduje lovačku iskaznicu, platio je članarinu i time ima status lovca. Navode i da mu HLS nije izdao uvjerenje o položenom ispitu prirođenih osobina za lovačkog psa te pas s fotografije nije priznata niti poznata lovačka pasmina.

– Lovni inspektor je kontaktirao i A. K., koji je izjavio da nije bio u lovu u lovištu već je psa pustio u privatnom ograđenom zemljištu (gater), koje nije lovište. U njemu se nalazio vepar koji je ranio psa križanca, inače njegovog kućnog ljubimca. Odveo ga je kod veterinara, ali su mu rekli da ga se ne može spasiti – objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede te dodaju da je dogovoren i zajednički odlazak u navedeni gater radi provjere, kad će inspektor razgovarati i s vlasnikom gatera.

Ističu u Ministarstvu kako je cijeli postupak još uvijek u tijeku. A mi očekujemo odgovore i nakon njegova završetka. Posebno na pitanje što je kućni ljubimac tražio u gateru, u prijevodu – lovačkom prostoru. Jednako tako, čekamo i odgovor veterinarske inspekcije što će poduzeti jer pas nije bio čipiran.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
ObrenM
07:48 22.12.2017.

"Pohvalio se na da mu je u lovu stradao pas".Ovakova gramatika vec prelazi u kretenizam.

MA
madox
00:06 22.12.2017.

kako bi ja u lov išao ali ne na životinje....šta je ta životinja rasla da bi se ti zabavljao ....više vridi ta divlja svinja nego mnogi ljudi kako se meni ćini .

MX
Mister X
23:46 21.12.2017.

Lovcima, braniteljima zabraniti što to ? jučer sretnem jednoga ideš na zečeve ne na srne i jelene !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije