Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NORVEŠKA

Pogrebnici u problemima: Zatražili pomoć države zbog smanjenog broja sprovoda

Sprovod
Foto: Pixabay
16.07.2020.
u 09:36

Pogrebnici tvrde da je karantena dovela i do manjeg broja smrti zbog drugih bolesti, što znači da su oni koji bi u 'normalnim uvjetima preminuli' još uvijek živi.

Norveški pogrebnici našli su se u problemima. Naime, Norveška se toliko dobro nosila s pandemijom koronavirusa da su pogrebnici završili u tako ozbiljnim financijskim poteškoćama da traže pomoć države.  U Norveškoj je do sada zabilježeno samo 253 smrtna slučaja, a zbog karantene drastično su smanjeni zahtjevi za pogrebnim ceremonijama. 

Pogrebnici tvrde da je karantena dovela i do manjeg broja smrti zbog drugih bolesti, što znači da su oni koji bi u 'normalnim uvjetima preminuli' još uvijek živi. 

Više desetaka pogrebnih poduzeća zatražilo je pomoć države, uzveši da su neki zaprimili pomoć vrijednu više od 3000 funti kako bi pokrili troškove najma prostora i osiguranja. 

Direktor pogrebnog poduzeća u južnom dijelu Norveške Erik Lande kazao je da njegova obitelj koja se tim poslom bavi već tri generacije nikad prije nije trebala tražiti pomoć države. 

- Kad su donesene mjere protiv koronavirusa, izgleda da to nije zaustavilo samo koronavirus već i druge viruse. I to toliko da su neki od starijih i bolesnih koji bi umrli u normalnim uvjetima ostali živi - istaknuo je, piše Daily Mail. 

Objasnio je kako u normalnim uvjetima poduzeće inače odradi 30 sprovoda, no za vrijeme karantene ta brojka je pala na manje od 10.

Pogrebno poduzeće Verd Begravelsesbyra u Oslu primilo je gotovo 37 000 norveških kruna (oko 26 209, 30 kn) državne pomoći. Direktor poduzeća Henrik Tveter kazao je iako je u njihovom slučaju umrlo dovoljno ljudi, mnogi od njih nisu imali uobičajnu ceremoniju sprovoda koja se inače odnosi na 60 do 70 posto cijene sprovoda. 

Da nije sve tako crno, misli vlasnik poduzeća Odd Sverre Oil koji vjeruje da će se posao vratiti u normalnu čim se ukinu sve mjere.  
 

Ključne riječi

Komentara 1

ČE
Čedolovac
10:24 16.07.2020.

Ha? Jedva cekaju da se sve vrati u normalu tj. da ljudi pocnu više umirat??????? Pa kaj je ovo?! Hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije