Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zauzela 6. mjesto na listi

Pogledajte važno otkriće na Velebitu: Ovo je jedna od najdubljih jama Hrvatske

Jame Nedam
Foto: Domagoj Korais
1/9
13.08.2019.
u 11:44

Ovo otkriće samo potvrđuje posebnost sjevernog Velebita koji trenutačno bilježi čak 9 jama dubljih od 500 m, od kojih su tri dublje od 1000 m, stoji u objavi na stranici Nacionalni park Sjeverni Velebit

Na Facebook stranici "Nacionalni park Sjeverni Velebit" pohvalili su se novom ekspedicijom koja je rezultirala važnim otkrićem. Jama Nedam zauzela je 6. mjesto na listi najdubljih jama Hrvatske. Ovo otkriće samo potvrđuje posebnost sjevernog Velebita koji trenutno bilježi čak 9 jama dubljih od 500 m, od kojih su tri dublje od 1000 m.

"Speleološka ekspedicija speleološkog odsjeka PDS Velebit 2019. rezultirala je značajnim otkrićima koja upotpunjuju izuzetnu georaznolikost Hrvatske. Vrlo zahtjevnim istraživanjima jame Nedam na Hajdučkim kukovima, napredovalo se od -250 m dubine kroz uske prolaze u meandru do spleta impozantnih meandara i vertikala te je dosegnuta trenutačna dubina od -740 m. Jama završava neistraženom vertikalom u meandru pretpostavljene dubine od još barem 20 m, a potencijala za daljnja istraživanja ima i na višim razinama.

Trenutačno dosegnutom dubinom jama Nedam zauzela je šesto mjesto na listi najdubljih jama Hrvatske. Ovo otkriće samo potvrđuje posebnost sjevernog Velebita koji trenutačno bilježi čak 9 jama dubljih od 500 m, od kojih su tri dublje od 1000 m.
Intenzivnim pretraživanjima terena tijekom ekspedicije istraženo je i topografski snimljeno čak 40 speleoloških objekata s ukupnom duljinom vertikalnih kanala od 1300 m. U NPSV sada je više od 500 speleoloških objekata, što je izuzetna gustoća na ovom relativno malom području dinarskog krša.

U nizu većih jama izvedena su znanstvena istraživanja i monitoring te je na više lokacija zabilježeno spuštanje razine stalnog leda za više od pola metra. 

Speleološka ekspedicija organizirana je pod vodstvom Marine Grandić i Speleološkog odsjeka PDS Velebit uz podršku NPSV-a, Europske speleološke federacije i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. U istraživanjima je sudjelovalo 69 speleologa, većinom iz Hrvatske te iz osam europskih zemalja i SAD-a",  stoji u objavi na stranicama. Kao autor teksta naveden je Dalibor Paar.

Ključne riječi

Komentara 7

IO
Iovan
12:53 13.08.2019.

Srećom da je komunisti nisu otkrili.

OK
okolo
12:21 13.08.2019.

..pozdrav liko, velebita diko

Avatar Mi sami
Mi sami
13:57 13.08.2019.

Provjerite dno vjerojatno je puno kostiju žrtava crvene zvezde petokrake omiljene josipoviću, mesiću, staziću...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije