Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos zbog poplava

Velike količine kiše: Vakula otkrio u kojim su gradovima oboreni rekordi

Zagreb: Potpuno poplavljen podvožnjak u Škorpikovoj ulici
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/11
24.09.2019.
u 11:16

U nastavku utorka slijedi razvedravanje, a nove kiše u većini će Hrvatske biti već u drugom dijelu srijede, najprije i vjerojatno najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru

Dok je kiša diljem Hrvatske, povremeno praćena i grmljavinom, nekima djelovala kao mana s neba podsjećajući na pjevušenje "Kiše jesenje", mnogima je izazvala i nevolje, pa i materijalnu štetu, piše glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Premda su znatnije količine, veće od 30 litara po četvornome metru, zabilježene u gotovo svim područjima, najčešće najveće količine - i veće od 70 litara u manje od 24 sata - izmjerene su u središnjoj Hrvatskoj, posebice na zagrebačkome području, te u zapadnoj Slavoniji, kaže Vakula. Pritom je ponegdje samo od ponedjeljka ujutro do utorka ujutro palo više kiše nego tijekom prosječnog rujna. I više nego ukupno u nekoliko prošlih tjedana. A mjestimice su izmjereni i novi rekordi u dnevnoj količini oborine, dodaje.

Foto: HRT screenshot

Daruvaru, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a prvi se put od 1978. godine, od kada postoji postaja, ujutro u rujnu izmjerilo 87 litara kiše po četvornome metru. 

A još je značajniji rekord u Velikog Gorici, na meteorološkoj postaji Hrvatske kontrole zračne plovidbe, gdje su mjerenja počela 1981. godine, i gdje je od jutros najveća dnevna količina oborine ikada izmjerena u godini čak 95,6 litara po četvornome metru.

U nastavku utorka slijedi razvedravanje, a nove kiše u većini će Hrvatske biti već u drugom dijelu srijede, najprije i vjerojatno najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

Kako je izvijestila zagrebačka policija u ponedjeljka je od 17.30 sati zbog velike količine kiše na području grada Zagreba i okolice došlo do više poplava na više lokacija, kojom prilikom su poplavljeni stambeni i poslovni prostori, podrumi i garaže, te prometnice gdje je promet u podvožnjaku u Škorpikovoj bio obustavljen u vremenu od 19.30 do 21.20 sati, te u Čulinečkoj, gdje je promet vrlo brzo uspostavljen, a u zoni brane Štefanovec je zbog izlijevanja vode na cestu u visini oko pola metra obustavljen promet, te je pušten u 4.15 sati.

Ključne riječi

Komentara 4

ML
mlado
11:41 24.09.2019.

Odlično obnovljena Škorpikova prije godinu dana! Neće se više zatvarati... do prve jače kiše.

Avatar raco
raco
15:51 24.09.2019.

Vakula ovo-Vakula ono, pa šta je on jedini meteorolog u RH??

DU
Deleted user
19:43 24.09.2019.

na z1 tv sam prije mjesec dana gledao emisiju o tom pothodniku u Škorpikovoj... kaže lokalni viječnik da je velik novac utrošen na šminku... a to je i dalje usko grlo , ništa nisu postigli..... ali, sad će naplata parkinga, pa će bandić pozlatiti zapadni dio Zagreba... sve njegovi glasači 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije