Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vježba i evakuacija

ATJ Lučko i Amerikanci u akciji: Zajedno spasili 'napadnutog' diplomata

Američko veleposlanstvo i hrvatska policija izveli vježbu evakuacije
Foto: MUP
1/8
18.03.2019.
u 19:47

Osim zajedničke vježbe održana je i simulacija potresa pri čemu su američke zračne snage spašavale dobrovoljce iz veleposlanstva

Hrvatska je sigurna zemlja. Zemlja u kojoj sam siguran, ali sada kada sam vidio ovu vježbu, postupanje hrvatske policije, osjećam se još sigurnije – rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst nakon što je nazočio zajedničkoj vježbi hrvatskog MUP-a i američkih snaga održanoj u Zagrebu.

Scenarij velikog potresa

Vježbom je simuliran napad na štićenu kolonu – u kojoj su bili glavno i sigurnosno vozilo – improviziranom eksplozivnom napravom, što je uzrokovalo oštećenje na blindiranom vozilu pa ono nije moglo nastaviti dalje. Radi pokušaja evakuacije sigurnosno vozilo zauzima zaštitni položaj uz glavno, no zbog blokiranih vrata nije se moglo izvući štićenu osobu. Kako bi se osiguralo mjesto događaja, Operativno dežurstvo policije upućuje interventni tim Antiterorističke jedinice Lučko. U vježbi su sudjelovala i dva helikoptera Zračnih snaga SAD-a s pripadnicima američkog spasilačkog tima te iz vozila izvukli osobe kojima se pružila liječnika pomoć. Evakuacija štićene osobe od mjesta događaja do helikoptera odvijala se u pratnji policijskih službenika neposrednog osiguranja uz potporu snaga ATJ Lučko.

Foto: MUP/Ilustracija

“Ovom vježbom željela se provjeriti spremnost i procedura Uprave za posebne poslove sigurnosti koja provodi neposrednu zaštitu štićenih osoba i ATJ Lučko u slučajevima ugrožavanja sigurnosti štićene kolone, kao i tijekom evakuacije štićene osobe iz blindiranog vozila. Cilj vježbe bio je uspostava još bolje suradnje u kriznim situacijama između hrvatske policije i američkih specijalnih snaga”, navodi MUP. Drugi dio vježbe, koji nije bio otvoren za javnost, bio je utemeljen na scenariju katastrofalnog potresa, i provelo ju je veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu uz podršku Vlade RH i Zračnih snaga SAD-a sa sjedištem u Zračnoj bazi Aviano u Italiji.

Foto: MUP/Ilustracija

Iz zračne baze u Suffolku

U okviru vježbe, veleposlanstvo SAD-a, odnosno 50-ak dobrovoljaca, simuliralo je evakuaciju dijela svojih zaposlenika uz pomoć Zračnih snaga Sjedinjenih Država. U vježbi su se služili helikopterima HH-60G Pave Hawk, čija je osnovna namjena prijevoz osoblja i njihova evakuacija iz kritičnih točaka, kao i multifunkcionalni avion MC-130J Commando II, koji su se u toj simulaciji koristiti za transport i evakuaciju. Oni su stigli iz zračne baze Royal Air Force Mildenhall smještene u Suffolku u Engleskoj.

– Veleposlanstva i konzulati SAD-a diljem svijeta obavezni su provoditi godišnje vježbe za upravljanje kriznim situacijama, kako bi zaposlenici bili spremni za prirodne nepogode ili ostale krizne situacije. Ove se vježbe obično provode kroz manje vježbe unutar veleposlanstava i konzulata. Međutim, snažni bilateralni odnosi i suradnja između Sjedinjenih Država i Vlade RH stvaraju mogućnost provedbe zajedničke, velike simulacijske vježbe za upravljanje kriznim situacijama – poručuju iz američkog veleposlanstva.

VIDEO: Gotovo je pao s kamiona, pogledajte tko mu je pružio 'ruku spasa'

 

Ključne riječi

Komentara 15

VJ
vjernicibrkićlucićitomašević
16:30 18.03.2019.

u kojoj sekundi dolazi saucha i spašava vladu i stabilnost u državi?

GR
gragakarlovac
16:56 18.03.2019.

U Zapadnoj Europi terorizam (bombe, pistolji) kod nas terorizam (ploticari, glad, standard zivota, debili na cestama) “sigurane ulice Hrvatske” i nisu tako sigurne, probaj ici preko zebre.

MO
moškov
20:30 18.03.2019.

Ovo je nastavak akcije koju odlucno poznaju ministri hrvatsko srpske koalicije bozinovic pejcinovic..i dr ..nista nas ne smije iznenaditi. ...crvena linija se vidi odlicno ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije