Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
debata

Pogledajte prepiranje Dodika i Jovanovića oko Republike Srpske

Kendra
Foto: AFP
1/2
01.02.2012.
u 17:39

Dodik je Jovanovića pozvao da se ispriča, na što mu je šef LDP-a odgovorio da se može ispričati samo svom narodu "zbog sramote kojoj je izložen".

Natezanje između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i šefa srbijanske Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića u srijedu je okrunjeno u Beogradu debatom pod nazivom "Je li Srpska genocidna tvorevina ili izraz volje naroda". Sučeljavanje Dodika i Jovanovića nije rezultiralo kompromisom ni pravim odgovorom na pitanje – obje su strane ostale pri svojim stavovima.

Jovanović je rekao kako je njegova tvrdnja da je Republika Srpska nastala na genocidu izvučena iz konteksta, ali i da je to ne čini manje bitnom. Istaknuo je da je Republika Srpska građena na genocidu u Srebrenici i uništavanju Sarajeva.

Dodik pak ističe kako je Republika Srpska formirana 1992. godine, tri godine prije Srebrenice. Tamošnji pokolj muslimana za njega je "ogroman ratni zločin", ali ne i genocid "jer nije bilo odluke da se uništi jedan narod", te da je u godinama uoči pokolja tamo ubijeno 3500 Srba. Demantirao je da je 2008. godine rekao da se u Srebrenici dogodio genocid rekavši da je tada samo konstatirao da je to ustvrdio Haaški sud. Tvrdi da su u BiH sve strane činile zločine te da za njih trebaju odgovarati pojedinci koji su ih činili.

Dodik je Jovanoviću spočitnuo da ne poznaje prilike u BiH i kako svoje stavove kroji na temelju toga što je pojeo ćevape na Baščaršiji. Rekao mu je da bi se zbog svojih izjava o genocidnosti trebao ispričati na što mu je Jovanović odbrusio da se može ispričati samo svojemu narodu "zbog sramote kojoj je izložen".

Dodik je ponovno pokazao da mu elokvencija i taktičnost nisu jače strane pa je tako prekinuo moderatoricu već u uvodu, a Jovanoviću se obraćao na ti i često mu dobacivao "šta pričaš". Na Jovanovićevo pitanje čime mjeri njegovo srpstvo Dodik mu je dobacio: "Glupostima koje pričaš".

Komentara 423

GS
glasovi_staklene_boce
16:40 02.02.2012.

Davno su Srbi izgubili dostojanstvo! Ne zahvaljujući normalnima, već velikosrbima koji su krivi za sve nedaće Srbije.

OB
-obrisani-
18:28 01.02.2012.

poznavajući političke prilike u srbiji , nebi se čudio da je ovo dogovor između njih dvojice.....za dobre pare i glasove

OB
-obrisani-
10:02 02.02.2012.

Morski,imaju cime za razliku od tebe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije