Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemojte se iznenaditi

Pogledajte nove oznake goriva na benzinskim postajama

Nove oznake na benzinskim postajama
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/14
12.10.2018.
u 09:26

Uz svaki motorni benzin stoje i oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka)

Od danas je na benzinskim postajama krenulo novo označavanje. Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stoje posebne oznake o vrsti goriva i o udjelu biogoriva u njima.

Tako su benzinska goriva označena krugom, dizelska kvadratom, a plinovita alternativna goriva rombom.

Uz svaki motorni benzin stoje i oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto itd.), odnosno biogoriva u gorivu.

"Preporučuje se da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola koji može nagrizati određene materijale poput plastike, gume ili aluminija. Prema svim izvorima, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu bit će E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu. Procjenjuje se da u Njemačkoj 80 posto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema", istaknuo je u četvrtak Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore, dodavši kako se isti princip odnosi i na dizelska goriva.

Pogledajte video kako automobil pripremiti za zimu

 

Komentara 6

Avatar tituš
tituš
09:55 12.10.2018.

mijenja li se gorivo ili oznake, pa čime nas sve zamarate??

DU
Deleted user
11:28 12.10.2018.

A možemo li saznati i koliko EU i domaćih birokrata dobiva i koliku plaću za ovakve umotvorine?

ST
stefj
11:21 12.10.2018.

E to, bez kvadratića i kružića ne bih znao što utočiti u vozilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije