Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TISUĆE UNIŠTENIH OBJEKATA

FOTO Karte statičara i hitne službe prikazuju katastrofalne razmjere štete nakon potresa

09.01.2021.
u 12:25

Statičari su do jutros pregledali 13.258 objekata od 29.765 prijavljenih oštećenih objekata, a crvenu naljepnicu zbog oštećenja dobilo je 1.811 objekata, velikom većinom na području Sisačko-moslavačke županije.

Prema aktualnim informacijama od subote ujutro ukupno je 1.811 uništenih objekata u potresu od 29. prosinca na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije. Statičari su do jutros pregledali 13.258 objekata od 29.765 prijavljenih oštećenih objekata, a crvenu naljepnicu zbog oštećenja dobilo je 1.811 objekata, velikom većinom na području Sisačko-moslavačke županije. Još je dodatnih 159 objekata dobilo crvenu naljepnicu zbog vanjskih utjecaja, a riječ je o objektima kojima prijeti opasnost zbog oštećenja na susjednim objektima.

Još je dodatnih 3.165 objekata proglašeno privremeno neuporabljivo zbog potrebe za hitnim intervencijama (1.691) ili do detaljnog pregleda koji bi trebao pokazati prave razine štete na 1.474 objekata. 

Od ukupnog tog broja na području Sisačko-moslavačke županije  je neuporabljivo zbog oštećenja 1.786 objekata te 159 zbog vanjskih utjecaja. A privremeno neuporabljivo je  3.114 objekata. 

Večernji list je dobio i grafički prikaz sa aplikacije koju koriste statičari i hitne službe, a koja prikazuje oznake oštećenih objekata u Sisku i Petrinji. Iz njih se vidi kako je naročito stradao onaj stari dio gradova, sama središta.

U Petrinji je, za sada, ukupno 860 uništenih objekata dok je još 50 ima crvenu naljepnicu zbog opasnosti od vanjskih utjecaja. U Glini je do sada utvrđeno 520 objekata s crvenom naljepnicom. 

Na području Siska neupotrebljivo zbog teških oštećenja je 275 objekata, a dodatnih 55 objekata je neupotrebljivo zbog vanjskih utjecaja. Riječ je o objektima prvenstveno smještenim u povijesnom središtu grada. Primjerice u Rimskoj ulici u Sisku od 30 kućnih brojeva, crvenu naljepnicu ima 18 objekata. Žutu naljepnicu u Sisku ima još 655 objekata. Još više od 2.500 objekata koji su prijavili štetu u Sisku čeka pregled statičara.

Na području cijele Sisačko-moslavačke županije pregled statičara čeka još više od 3.600 objekata koji su prijavili štetu, no statičari kontroliraju i one objekte na području Petrinje i Gline čiji vlasnici nisu službeno prijavili štetu, a njih je, kako doznajemo, velik broj zbog neriješenih vlasničkih odnosa, napuštenih zgrada, itd.

Karta koju je objavila Hrvatska udruga kriznog menadžmenta ne prikazuje pravo stanje na terenu jer se bazira na vizualnom pregledu iz zraka, temeljem satelitskih snimaka, a ne pravom stanju na terenu. 

Crne oznake označavaju nepregledane objekte, a zelene one sigurne za korištenje.

Video: Koordinator obnove poslije potresa Domagoj Delač potvrdio: Obustave hrane u Petrinji neće biti

Komentara 29

Avatar SileZla
SileZla
12:45 09.01.2021.

Znam da ovaj komentar neće biti dobro primljen, ali treba napomenuti da je pogođeno područje od 1991 izgubilo do danas više od pola stanovništva. Glina od 1991 do 2011 godine 59%, Petrinja 30% stanovnika, Sisak nešto manje. Otišli su najprije hrvati, pa srbi i u novije vrijeme opet hrvati. Puno kuća koje je potres srušio su bile prazne i napuštene. Vjerojatno su neke i prije potresa bile urušene, potres ih je samo dokrajčio. Tako je i u Slavoniji, ima mnoštvo napuštenih kuća koje će se srušiti s potresom ili bez njega.

Avatar savskokupališteZagreb
savskokupališteZagreb
12:51 09.01.2021.

Uglavnom srušio se trulež.Kao i u Zagrebu.

TO
ToTu
13:14 09.01.2021.

Usporediti imovinu nadzora, gazda tvrtki na obnovi i državnih službenika iz tog razdoblja sa izgrađenim nekretninama u tom razdoblju na moru i na planinama i novih osobnih kuća kao novih nekretnina, a onda pročešljati financije i eto odgovora na pitanje:: Da li je bilo pronevjere i neispravnosti prilikom obnove?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije