Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
virtualna šetnja

Pogledajte kako će nakon restauracije izgledati šibenska tvrđava Barone!

tvrđava Barone
Foto: Grad Šibenik
1/7
26.02.2014.
u 09:44

Projekt uređenja tvrđave Barone vrijedan 1,385.645 eura prijavio je grad Šibenik,a EU će ga sufinancirati s milijun eura

Evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU-a sufinancirat će šibenski projekt ''Barone: Otkrivanje bogate povijesti-put u uspješnu budućnost'' s milijun eura!

Projekt uređenja tvrđave Barone -Šubićevac vrijedan 1,385.645 eura prijavio je grad Šibenik koji je financirati ostatak potrebnog iznosa, priopćava ured šibenskog gradonačelnika.

- Naša vizija stavljanja u funkciju fortifikacijskog sustava ostvaruje se sustavno, korak po korak. Ponosan sam na naš EU gradski tim predvođen mojim zamjenikom mr.sc. Danijelom Miletom i pročelnikom Matijom Bumbakom, a posebnu zahvalu upućujem Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac koji nam je u pripremi projekta bio velika podrška i naš partner - kazao je gradonačelnik dr. Željko Burić.

Projekt uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje spomenika kulturne baštine. Prema projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju ''proširene stvarnosti“) za prezentaciju ''postava“. Na taj način posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti, a prvenstveno iz razdoblja Kandijskog rata.

Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i igralište za naše najmlađe sugrađane.

Komentara 2

KA
kajinx
15:44 08.03.2014.

Ovaj ulaz, drvena vrata i okvir, stvano su promašaj. Imate dovoljno kamena, upotrebite ga.

PS
Privatni sektor
09:11 12.09.2014.

Izaberite RAN za glavnog izvodaca, oni ce to taj cas napraviti, a Buricu dajte solde u ruke da podmiri svoje pajdase, a ostalima ce pricati bajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije