Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEŽBA RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Pogledajte helikoptere Kiowa Warrior u akciji: U Zemuniku održana bojna gađanja

Provedena bojna gađanja i raketiranja iz Kiowa Warrior
Foto: Marinko Karačić HRZ
1/14
09.04.2019.
u 17:33

- Gađanja i raketiranja su provedena iz zraka strojnicama 12,7x99 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, a trening  je nastavljen i sa zrakoplovnim tehničarima u operacijama opsluživanja helikoptera u borbenim uvjetima

- Pripadnici Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, sudjelovali su od 6. do 9. travnja 2019. u provedbi bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u dnevnim i noćnim uvjetima na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju - izvijestili su iz zrakoplovne baze na Zemuniku dodajući da su bojna djelovanja izveli piloti treće skupine koji se obučavaju za borbene pilote na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, a obuku su proveli licencirani nastavnici letenja Eskadrile helikoptera.

- Gađanja i raketiranja su provedena iz zraka strojnicama 12,7x99 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, a trening  je nastavljen i sa zrakoplovnim tehničarima u operacijama opsluživanja helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u borbenim uvjetima kada je riječ o naoružavanju te punjenju gorivom bez gašenja motora.

Foto: Marinko Karačić HRZ

Zapovjednik Eskadrile helikoptera, pukovnik Davor Gren kazao je kako je ovo peti ciklus bojnih gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior na poligonu u Slunju - istakli su iz HRZ. 

“Nakon druge skupine pilota započeli smo s obukom dodatnih izvidničko-borbenih pilota. Kako je riječ o pilotima s većim iskustvom letenja na helikopteru BELL-206 B, obuka se odvija po skraćenom modelu te je sa završenim bojnim gađanjima i raketiranjima uspješno okončana prva faza obuke."

"Prva gađanja i raketiranja su temelj jer se usvajaju sve potrebite procedure i postupci kod bojnih djelovanja. Slijedi taktička obuke druge i treće skupine pilota koja će završiti također s bojnim djelovanjima, odnosno do razine pune borbene spremnosti u svim uvjetima. Nakon toga nastavljamo ciklus osposobljavanja novih pilota po nešto dužem program obuke jer je riječ o mlađim naraštajima pilota”, naglasio je pukovnik Gren.

Voditelj bojnih djelovanja na Slunju, bojnik Damir Labaš naglasio je kako je iznimno zadovoljan provedbom bojnih gađanja i raketiranja te svim dodatnim elementima koji su vezani za ovaj obučni proces od opsluživanja, naoružavanja i osiguranja ove aktivnosti. 

“Zahvaljujem djelatnicima vojnog poligona na Slunju za pruženu potporu u obuci, kao i cijelom timu koji je sudjelovao u pripremi i neposrednoj provedbi ove zadaće koja je provedena sigurno i u skladu sa svim postavljenim standardima obuke. Ovo su ujedno prva bojna djelovanja obučavane skupine pilota koja su i najjači motivator u nastavku njihove letačke karijere” izvijestio nas je o izjavi bojnika Labaša, Marinko Karačić iz HRZ-a.

Komentara 37

DO
DosaoEuroKuniNaMore
17:46 09.04.2019.

Opet netko na aparatima:-)

Avatar heyhay
heyhay
17:53 09.04.2019.

srbijanci na aparatima

BV
baron.van.arschloch
18:39 09.04.2019.

Sta vi stalno odajete sta mi vezbamo bre, alo petokolonasi iz VL, dokle ova rabota?!!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije