Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Pogledajte gdje bi trebali biti novi granični prijelazi s Mađarskom

Granični prijelaz
Foto: Zvonimir Markač
1/2
26.11.2014.
u 10:41

Ideja se i te kako sviđa Gotalovčanima. Mnogi od njih imali su zemlju i vikendice na mađarskoj strani

To bi bila super stvar. Oduvijek smo povezani s Mađarima. Mnogi naši ljudi imali su ili još imaju zemlju i vinograde na drugoj strani, i obrnuto – komentirao je jedan mještanin prekodravskog mjesta Gotalova ideju o novim graničnim prijelazima između dviju susjednih država.

Noćni život i šoderica

Iz Gotalova svakog ljeta idu u Gyékényes na proslavu Dana općine kroz poljski put i taj put traje svega nekoliko minuta. Ako idu asfaltiranom cestom preko Gole, put se dosta odulji.

– U Gyékényesu je predivna šoderica, jezero, sigurno bismo svi išli tamo puno češće da se može, a pogotovo djeca s biciklima – dodao je on.

U sjećanju mještana još je događaj od prije nekoliko godina kada je nekoliko domaćih momaka iz Gotalova jedne večeri ilegalno prešlo granicu u potrazi za zanimljivijim noćnim životom u Gyékényesu. Iako su se dobro proveli, na kraju su svi zaradili prijave policije i kažnjeni su na sudu. Ako bi se kraj Gotalova otvorio prijelaz, takvih situacija više ne bi bilo.

Gotalovo je jedna od tri lokacije u prekodravskoj općini Gola koje će možda dobiti granični prijelaz. Uz njega je Gola, gdje bi se samo uredio postojeći, i Ždala, ali to je manje vjerojatno zbog “tankih” argumenata.

Kopneni prijelaz još bi bio u blizini mjesta Botovo, a riječni bi se radili na ušću Mure u Dravu (Halasz Charda), kraj Šoderice, naselja Brodić u općini Ferdinandovac i kraj Podravskih Sesveta.

Lokacije nam je otkrio koprivničko-križevački dožupan Darko Sobota (HDZ), koji je sa svojim suradnicima i lokalnim načelnicima nedavno na temu novih graničnih prijelaza razgovarao s predstavnicima konzorcija i tvrtke Agenda Consulting iz Mađarske.

Europski fondovi

– Ova ideja tek je u povojima, znamo svi da se o tome govori već dvadesetak i više godina. Najprije moramo izraditi studiju opravdanosti tih prijelaza – istaknuo je Sobota, dodavši da nikakav proračun za tu namjenu trenutačno nemaju osiguran.

– To ne bi bili preveliki zahvati, ali razgovori idu u tom smjeru da se za nove prijelaze sredstva osiguraju putem europskih fondova – kazao je dožupan i iznio stav županije o toj ideji.

– Naravno da mislimo samo pozitivno o tome, iako je teško očekivati da će se raditi svih osam prijelaza. Ljudima uz granicu to bi vjerojatno mnogo olakšalo život – završio je on.

>> Hrvati i Mađari prvi put skupa u ophodnji granične crte

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije