Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRADALO 5 RUDARA

Poginuli Hajrudin Bradarac počeo raditi u rudniku prije samo 3 dana

rudnik
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/14
05.09.2014.
u 19:29

Ovo je treća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje ove godine

Tragovi suza ocrtavali su se preko crnih rudarskih lica. Plakali su svi: okupljena rodbina, spasioci, rudari, novinari, medicinsko osoblje, vatrogasci... Od 34 rudara, koliko ih je zbog potresa bilo od četvrtka popodne zatrpano u jami Raspotočje rudnika mrkog ugljena Zenica u BiH, pet njih je poginulo. Na dnu jame ostala su beživotna tijela Mehmeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića, Fahira Halača, Fejze Isakovića, a u poslijepodnevnim satima doznalo se i ime petog rudara do kojeg spasilačke ekipe nisu uspjele doći.

Jama je u poslijepodnevnim satima sati zbog povećane koncetracije metana zatvorena do daljnjeg. Oko 14 sati pogodilo ju je novo pomicanje zemlje poznato kao gorski udar, zbog kojeg su rudari stradali. Ocijenjeno je kako je sigurnosni rizik prevelik pa se izvlačenje nastavlja sutra.

Bolni jauci

Riječ je o Hajrudinu Bradarcu iz Rogatice koji je počeo u rudniku raditi prije samo tri dana. Skrhan tugom i boli, brat jednog od poginulih rudara nekoliko je puta padao u nesvijest. Tužno je bilo gledati kako očiju punih suza pred ulazom u jamu izlazak svog oca satima čeka Medina Isaković iz Zenice. No, svog oca Fejzu nije dočekala živog, njegovo tijelo prebačeno je u zeničku mrtvačnicu. Bolni jauci članova obitelji poginulih rudara odjekivali su područjem oko jame Raspotočje. Rudar Sedin Tufekčić, član tima za spašavanje koji se s medicinarima i kolegama nekoliko sati probijao do zatrpanog okna, kroz suze je opisao borbu za živote zarobljenih rudara.

Urušavanje materijala

– Bilo je veoma, veoma teško. Nismo se mogli probiti do njih pa smo odlučili krenuti duž transportnog hodnika. Uspjeli smo im prvo osigurati zrak, imali smo komunikaciju s njima. Ekipa je jutros ubrzano došla do njih i hvala Bogu da je sada sve bolje – kazao je Tufekčić, ožalošćen smrću petorice kolega s kojima je doručkovao prije ulaska u tamno rudarsko okno. Tragedija se dogodila u četvrtak u 16.28 nakon blažeg potresa. U jami je došlo do “gorskog udara”, odnosno urušavanja materijala. Na dubini od gotovo 800 metara zarobljena su bila 34 rudara, a akcija spašavanja trajala je više od 20 sati.

Ovo je treća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje ove godine. Dan pokopa stradalih rudara bit će proglašen danom žalosti u FBiH.

>> Iz rudnika spašeno 29 rudara, poginulo njih 5

Komentara 3

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
20:57 05.09.2014.

Sirotinjo i Bogu si teška ;(

Avatar kapital3 org
kapital3 org
03:15 06.09.2014.

bas mi je zao...

DU
Deleted user
17:40 06.09.2014.

...gledao sam prilog - odavno me nije nešto tako potreslo kao pogledi onih dviju žena prema izlazu iz rudnika, da vide hoće li njihovi izići! Bože, daj im snage.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije