Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozitivno iskustvo

Poduzetnik koji se prije godinu dana odselio u Irsku: Zarađujem tri puta više

Josip Almaši
Foto: N1
01.04.2018.
u 19:47

Josip Almaši gostovao je u emisiji "Točka na tjedan" i ispričao je kako je u prva dva tjedna u Irskoj pronašao posao, te koje su pozitivne strane poslovanja u ovoj zemlji.

Poduzetnik Josip Almaši koji se bavi informatikom prije godinu dana je  gostujući u emisiji "Točka na tjedan" N1 televizije objasnio je kako iz  Hrvatske seli u Irsku jer u Hrvatskoj je porezno opterećenje preveliko.

Nakon godinu dana opet je gostovao u ovoj emisiji i podijelio svoje iskustvo života i rada u Irskoj. Već u prva dva tjedna našao je posao u  Corku gdje radi isti posao kao i u Hrvatskoj, ima svoju tvrtku i iznajmljuje drugim tvrtkama za dnevnicu.

- U usporedbi s Hrvatskom zarađujem triput više, zbog manjih davanja i više posla, zbog puno jednostavnije administracije. Nema gluposti tipa da ja sam sa sobom moram potpisivati ugovor o radu, jednostavno si isplatim što sam zaradio. I onda koliko sam si isplatio u dva, tri mjeseca platim porez i dobro. Dapače, ni šta ni ne platim, već samo prijavim, a porezna mi skine s računa. Maksimalno je pojednostavljeno - priča Almaši.

Njegova četverogodišnja kći tamo je odmah krenula u školu i nije znala jezik, a škola joj je organizirala besplatne sate i brzo se naučila sporazumijevati. Priznaje kako su troškovi života visoki i najam stana s dvije sobe košta oko 1100 eura, ali s druge stane i minimalna plaća je tamo 1500 eura.  Negativna stvar su cijene vrtića koji se plaća pet eura po satu.

O porezu na poslovanje u Irskoj kaže:

- Sustav je bitno drugačiji, ne radi se samo o stopama. Možete računati da kod velikih plaća pola plaće ide državi. Bitno je da se PDV plaća dvomjesečno, to je dobra mjera za cash flow firme. Mirovinsko ne postoji, svatko si sam štedi za mirovinu i odlučuje koliko će platiti i to je neoporezivo. Puno je razlika.

Kaže kako namjerava do penzije ostati U Irskoj i ne vidi što bi ga moglo ponukati da se vrati u Hrvatsku.

 

Komentara 63

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
20:48 01.04.2018.

Ajmee majko koja prica. Imam dvoje male djece. Dnevno su u vrticu 7-8 sati, to znaci da za vrtic treba iskesirati 80-tak eura dnevno?! Dvadesetak dana je cca 1500 eura?! Stan 1000 eura! Hmm... Ajmeee, koja zemlja raaj??? A pazi sad ovu pricu: Stolar uZadru, majstor, 36 godina, mi pokazuje svoju placu od ozujka. 9786 kuna!! Plus, kaze da je u fusu jos 3000 zaradio. Ljudi, mi smo za Irsku raj, majke mi mile...

IC
ICCO
20:29 01.04.2018.

Je stvarno je super, zaradis 1500 eura a stan platis 1100, a vrtic 50 eura dnevno, super, super, super je Irska ako zivis sam u stanu sa 7 stranaca, nemas djecu i Branka se u mcdonaldsu

GO
goran2hr
21:10 01.04.2018.

Da li se je odjavio sa hrvatskog zdravstvenog osiguranja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije