Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal - državnik

Podsjetio na nacizam: i Čile ima svog Berlusconija

Sebastián Piñera
AFP
30.10.2010.
u 17:21

Prošlih tjedana svijet je slavio čileanskog predsjednika Sebastiána Piñeru zbog oslobađanja rudara, ali su se prešućivali njegovi skandali, pa tako i citiranje nacističke himne njemačkom predsjedniku pod nosom

Ako se itko proslavio u oslobađanju 33 rudara koji su u rudniku zlata i bakra San José proveli 69 dana, onda je to čileanski predsjednik Sebastián Piñera. Cijeli je svijet pratio njegov politički trijumf dok je pozirao uz rudare netom izvučene iz dubine od 700 m, nakon čega je predsjednik otišao na turneju po EU, koja ga je dočekala raširenih ruku na krilima oduševljenja spašavanjem rudara iz Zemljine kore.

Nitko nije spominjao da je riječ o jednom od najkontroverznijih državnika u svijetu, čovjeku kojega se u Čileu i prije predsjedničkih izbora u ožujku nazivalo “našim Berlusconijem”. Utoliko je zaprepaštenje bilo veće kada je prvi čovjek Čilea tijekom nedavnog susreta s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom priredio novi skandal - i to jedan od njegovih najgorih do sada.

Bježao pred policijom

Piñera je nakon susreta u dvorcu Bellevue u knjizi dojmova njemačkom kolegi zahvalio za pomoć u spašavanju rudara, poentirajući na kraju stihom iz njemačke himne. Ali pogrešne! Napisao je “Deutschland über alles” iz verzije himne koja se koristila samo do sloma nacizma 1945., što je zgrozilo Wulffa kao što bi inače i ogromnu većinu Nijemaca koji se desetljećima svim silama upiru dokazati da Adolf Hitler predstavlja mračnu mrlju u povijesti inače civiliziranog naroda.

Što se Piñere tiče, ništa novog. Poznat je kao vlasnik TV kuće Chilevisión, donedavno i 27% avioprijevoznika LAN Airlines, posjeduje 13% dionica slavnog čileanskog prvoligaša Colo-Colo, a Forbes mu je prošle godine procijenio bogatstvo na milijardu dolara. No, “slavan” je i po tome što je Robinsona Crusoea smatrao povijesnom osobom, bar ga je takvim smatrao sve dok se nije javno izblamirao, zatim po tome što je svojedobno proglasio mrtvim živućeg poznatog čileanskog pisca Nicanora Parra i sl.

Za razliku od Berlusconija, kod Piñere ipak nema seksualnih skandala, ali je to nadoknadio nekim drugim uspjesima. 1982. je proveo 24 dana u bijegu pred policijom nakon što je bio osumnjičen za teško kršenje bankarskih zakona. Od toga se nekako izvukao uz pomoć snažne skupine svojih odvjetnika, a ali je zato 2007. oglobljen s više od pola milijuna dolara kazne zbog nezakonitog petljanja s dionicama. Za razliku od Berlusconija Piñera se, istina, smatra konzervativcem a ne desničarom, što običava dokazivati svojim tvrdnjama da je 1988. na plebiscitu o nastavku vlasti Augusta Pinocheta glasao za demokratske promjene.

Simpatije za pokojnog diktatora

Ipak, 1998. javno je bjesnio tvrdeći je da je izručenje Pinocheta udar na suverenitet Čilea, a s diktatorom ga povezuje i njegov brat José, čovjek koji je dobar dio političke karijere svojedobno proveo kao ministar rada u vladi Pinocheta. José Piñera je, inače, prošle godine dokazao da ni najmanje nije reformirao svoje stavove iz doba brutalne diktature, izjednačivši Hitlera i Salvadora Allendea, demokratski izabranog predsjednika kojega su 1973. ubili Pinochetovi pučisti uz svesrdnu pomoć CIA-e.

Piñera je inače prvi konzervativac kojemu je nakon 52 godine uspjelo demokratski osvojiti vlasti u Čileu. U osvajanju vrlo neizvjesnih izbora uvelike je pridonjelo to što se bivša predsjednica Michelle Bachelet nakon odrađena mandata više nije mogla kandidirati unatoč popularnosti kod glasača od čak 78 % na kraju mandata te to što su političke stranke od centra do umjerene ljevice bile potpuno razjedinjene te su izišle s čak tri predsjednička kandidata.

Komentara 17

OB
-obrisani-
02:49 31.10.2010.

tip je umreženi poslušnik centrale ciokaubojgusarke

MI
mikistjep
08:36 31.10.2010.

Njemacka himna je ista samo se sad pjeva druga strofa iste pjesme. Kao da mi pocnemo umjesto prve strofe Lijepe nase pjevati petu. Sergej Županic kad je prepisivao clanak iz nekih britanskih novina nije se ni malo potrudio

Avatar commentator
commentator
20:07 30.10.2010.

Gluposti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije