Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađenje, šok, nevjerica iščitavaju se iz držanja Sanadera, ministra Karamarka i šefa SDP-a Milanovića

Podržite nas – kao da poručuju javnosti

STAVOVI-TXT.jpg
Foto: Mišo Lišanin
VL
Autor
Diana Glavina
24.10.2008.
u 19:00

Šok, iznenađenje, nevjerica - prva je emocionalna reakcija, emocionalni doživljaj koji se iščitava na licima Ive Sanadera, Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića nekoliko sati nakon atentata na Ivu Pukanića.

Više od riječi
Naravno, izrazi njihovih lica, koji ponekad govore više od izgovorenih riječi, pokazuju krajnju ozbiljnost situacije, tumači psihijatar prof. dr. Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Njihovi pogledi govore da su krajnje zabrinuti i kao da se u strahu pitaju što se to događa na zagrebačkim ulicama, ali odgovora na to pitanje koji bi građanima bio objašnjenje i svojevsrna utjeha nemaju. Ta se slabost nastoji kompenzirati stavom.

– Premijer Sanader želi svojim stavom pokazati da je odlučan stvari dovesti do kraja i kao da nam poručuje: Sada je stvarno dosta, zločinice moramo otkriti! Govor tijela Ive Sanadera i u ovoj nezavidnoj situaciji nije izgubio na dojmu snage i odlučnosti. U svojim javnim nastupima i kada govori o organiziranom kriminalu on dominira. I ono što se vidi izvana, Sanader nije izgubio kontrolu, on je i dalje u prvom planu, poručuje kako je duboko svjestan da je organizirani kriminal problem od nacionalne važnosti kao i to da će učiniti sve da se ovaj gorući problem riješi. Premijeru se mora priznati da je vrlo dobro naučio kako ‘govorom tijela’ u svakoj situaciji pokazati snagu i odlučnost – govori prof. Jakovljević.

Lice ministra untarnjih poslova Tomislava Karamarka – kako ga vidi prof. Jakovljević – otkriva nam da je u njemu nešto dječačko i blago.

– Karamarko ne govori mnogo. Ali, kao što se kaže, tiha voda brege dere. On stoji iza Sanadera, u fizičkom je smislu u drugom planu, ali i u nogometnoj utakmici igrač iz pozadine zabije gol koji ne očekujemo. Tako vidim Karamarka.

I šef SDP-a Zoran Milanović je zabrinut. Njegovo je lice u jednom trenutku poprimio izraz grča. Milanović je gotovo uvijek u odnosu na vlast nezadovoljan i ciničan, au ovoj situaciji dao je podršku vlasti u raščišćavanju kriminala. Time što ovaj put ne kritizira javnosti poručuje da je stanje preozbiljno da bi se isticale političke podjele.

Stav jedinstva
Napokon, iz stava jedinstva Sanadera i Milanovića može se zaključiti i njihova zajednička poruka javnosti - “podržite nas”, kazao je prof. Jakovljević.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije