Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SARAJEVO Održana sjednica HDZ-a o dogovoru iz B. Luke

Podržan ustroj u četiri teritorijalne jedinice

29.01.2009.
u 23:00

Predsjedništvo HDZ-a BiH u četvrtak je izvješćeno o detaljima političkoga sporazuma koji je postignut između čelnika u Banjoj Luci, kojim je utvrđen novi ustroj zemlje. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović iscrpno je članove Predsjedništva ove stranke izvijestio o pregovorima s drugom dvojicom političkih lidera kod Bošnjaka i Srba, Sulejmanom Tihićem i Miloradom Dodikom, koji je rezultirao političkim sporazumom, što je pokrenulo lavinu reagiranja u BiH, od njegova odbijanja do snažne potpore.

Nastavak pregovora
Ova stranka je pri tome dala punu potporu daljnjim nastojanjima za nastavak pregovora oko konačnoga preustroja Bosne i Hercegovine u pravcu izgradnje jednakopravne zajednice za sva tri naroda. Čović je na konferenciji za novinare pritom ponovio kako BiH ustrojena u četiri federalne jedinice znači promjenu sadašnjih granica entiteta. Ovako ustrojena BiH smatra se izvorom stalnih sukoba i nestabilnosti, ponajprije međunacionalnih, dok je istodobno u socijalnoj sferi potpuno neodrživa.

Hrvatima u BiH najmanje odgovara ovako ustrojena zemlja te je stoga zaključeno da svako zadržavanje sadašnjeg rješenja znači daljnje slabljenje pozicije naroda.

Ukidanje 10 županija
Sljedeći sastanak trojke iz Pruda, koja je usuglasila najvažniji politički dokument nakon potpisivanja Daytona, a koji u načelima govori o ustrojavanju zemlje na četiri federalne jedinice, umjesto dosadašnja dva entiteta, bit će održan u Mostaru. Ovakvo rješenje uključilo bi i ukidanje deset županija koje su najveći teret Federacije BiH. S druge pak strane, BiH uređena s četiri federalne jedinice odgovorila bi zahtjevima Europske unije koja inzistira na harmoniziranome uređenju svih unutarnjih ustrojbenih jedinica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije