Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvaranje 2023. godine

Podržan projekt obnove Lapadske obale vrijedan 70 milijuna kuna

Dubrovnik: Putnički brodovi ispunili cijelu operativnu obalu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
26.05.2020.
u 12:56

Uređenjem moderne dvotračne prometnice izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu, povećat će se razina sigurnosti u prometu, a proširit će se i šetnica s biciklističkom stazom i dodatnim sadržajima

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale - druge, treće i četvrte faze izgradnje, vrijedan 70 milijuna kuna, potpisali su u utorak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Premijer Andrej Plenković, koji je nazočio svečanosti, istaknuo je da se taj projekt, bitan za razvoj grada Dubrovnika, uklapa u politiku hrvatske Vlade o partnerstvu s lokalnom samoupravom.

"Na sjednici Vlade za Festu svetog Vlaha 2019. godine donijeli smo niz važnih točaka razvojnih projekata za županiju i grad, ukupne vrijednosti 4,5 milijarde kuna. Od 5,8 milijardi kuna ugovorenih sredstava iz EU fondova, u našem mandatu je ugovoreno 5,6 milijardi kuna“, rekao je Plenković.

Napomenuo je i da je u sklopu mjera suzbijanja pandemije Covid-19, Zavod za zapošljavanje prihvatio više od 4.119 zahtjeva za potporu za plaće, a dosad je u županiji isplaćeno 90 milijuna kuna. "Time smo osigurali zadržavanje radnih mjesta na jugu Hrvatske. Uz to, kroz fiskalnu decentralizaciju, prihodi općina u ovoj županiji veći su za 33,28 posto, gradova 48,79 posto, a prihod Županije 30,17 posto“, naveo je Plenković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je kako je Vlada u protekle četiri godine uložila 6,7 milijardi kuna za prometne projekte na jugu Hrvatske, od Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik te Luke Ploče do ostalih bitnih lučkih projekata. „Znam da se ovaj projekt čeka godinama. Pronašli smo mogućnost da objavimo javni poziv na koji se ovaj projekt mogao prijaviti i drag mi je da je to uspješno učinjeno“, izjavio je Butković.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je da je projekt Lapadske obale, uz čvorište Poljana u Šibeniku, jedan od dva pilot područja gdje se rješavaju javnoprometni problemi urbanih središta uslijed turističke sezone.

"Ova Vlada podigla je ugovaranje EU sredstava s 9 na 93 posto, plaćanje s 1 na 35 posto, a ukupno je u vašoj županiji 5,8 milijardi kuna vrijednosti projekata. Od toga je u mandatu ove Vlade ugovoreno 5,3 milijarde kuna", nabrojio je Pavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković projekt je nazvao malim dijelom šireg projekta razvoja integriranog intermodalnog održivog prometa u novoj urbanoj cjelini Dubrovnika. "Projekt počinjemo s Lapadskom obalom. Ovo je u posljednje 42 godine prvi veliki infrastrukturni projekt u središtu grada. Dvotračna moderna cesta prometno će rasteretiti područje Lapada i Babinog Kuka, dobit ćemo i novu šetnicu te dodatne sadržaje za građane, ali i posjetitelje", istaknuo je Franković.

Dodao je kako do 2017. godine Grad Dubrovnik ukupno nije iskoristio ni kune iz fondova EU, a do danas je povučeno 200 milijuna kuna. "Možemo i više od toga i nadamo se novim projektima. U vrijeme krize se najbolje vidi koliko je bitno ostvarivati projekte iz fondova EU. Grad je veliko gradilište i brojni projekti nisu stali, već idu dalje", rekao je Franković.

Vlada je na sjednici održanoj u Dubrovniku podržala projekt rekonstrukcije Lapadske obale, a u sklopu zaključka vezanog za pokretanje aktivnosti programa sustavne i integrirane revitalizacije, valorizacije i održivog razvoja integriranog intermodalnog održivog prometa i novih urbanih sadržaja šireg prostora grada Dubrovnika.

Uređenjem moderne dvotračne prometnice izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu, povećat će se razina sigurnosti u prometu, a proširit će se i šetnica s biciklističkom stazom i dodatnim sadržajima.

Stopa financiranja iznosi 100 posto ukupno prihvatljivih troškova, odnosno ukupna bespovratna sredstva iznose 70 milijuna kuna, od čega 85 posto sredstva putem kohezijskog fonda pokriva Europska unija, a 15 posto sredstva financirat će se iz državnog proračuna. Projekt bi trebao biti dovršen za 43 mjeseca, odnosno do kraja 2023. godine.

Komentara 1

SA
sani1
13:25 26.05.2020.

Ahh, izbori. Ma koga to oni farbaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije