Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Podravka ugrozila Kosoričin plan

Jadranka Kosor
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/VLM
1/18
01.11.2009.
u 10:52

Lista od nekoliko potencijalnih ‘kandidata za odstrel’, nakon izbijanja afere Podravka, suzila se na jedno jedino ime – na potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca.

Plan Jadranke Kosor bio je sljedeći: prvo dovršiti posao sa Slovenijom, pričekati da ministar financija proda novu emisiju državnih obveznica da bi se proračun dopunio s milijardu dolara te donijeti budžet za iduću godinu. Tek nakon toga, recimo u siječnju ili veljači iduće godine, na red bi došla rekonstrukcija Vlade.

Tijekom ovog tjedna, plan se zamalo izjalovio. Pritisak za promjenom ministara, koji je dosad dolazio od sklonih joj ‘kibicera’ i iz institucija bez čije podrške ona zapravo ne bi mogla održavati dobar smjer i stabilnost, eskalirao je do krajnjih granica izdržljivosti. Lista od nekoliko potencijalnih ‘kandidata za odstrel’, nakon izbijanja afere Podravka, suzila se na jedno jedino ime – na potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca. Smijeniti, i to odmah, bio je zborni zahtjev opozicije i ulice.

Premijerki, a i ministru Šukeru, za kojeg se već dugo zna da je u tihome ratu s Polančecom, dogodilo se najgore što se može dogoditi u trenutku dok se ulagačima nude državni vrijednosni papiri. Upravo u tjednu dok je ministar

u SAD-u reklamirao rezultate nacionalne ekonomije, specijalni informativni kanali iz Hrvatske su prenosili informacije o tome da se potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo povezuje sa sumnjivim preuzimanjem Podravke.

Razdvajanje funkcija

U srijedu kao da se nekima iznenada upalila svjećica, iako se to vjerojatno nije dogodilo zbog brige za osjetljivost trenutka, nego prije svega zbog straha koga bi sve Polančec mogao povući za sobom. Pritisci iz HSS-a, HSLS-a i SDSS-a za Polančecovim odlaskom odjednom su izgubili na intenzitetu te se čak činilo da će Kosorova uspjeti za koji tjedan odgoditi odluku o sudbini potpredsjednika Vlade i saborsku raspravu o zahtjevima opozicije za njegovom smjenom.

No njezin je problem ostao. I mnogo je veći nego što bi to bio sam Polančecov odlazak. Potpredsjednik Vlade i prije je bio spreman na odlazak, iako ga je ponos priječio da to učini u trenutku kad bi se to tumačilo kao potvrđivanje krivnje. U svakom slučaju, Polančeca je bilo lakše maknuti nego pronaći zamjenu.

Prvo, raspoloženje u HDZ-u nije takvo da bi Jadranka Kosor mogla tek tako dovesti nestranačkog stručnjaka. Drugo, gotovo svi oni s kojima se o tome savjetovala smatraju da micanjem Polančeca i dovođenjem nasljednika neće mnogo postići. Prijedlozi idu za tim da se funkcije potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva svakako razdvoje. Iz HUP-a je premijerki predloženo i da možda uvede dva nova potpredsjednika Vlade. Jednog koji bi se bavio razvojem i drugog koji bi obavljao ‘krizne’ poslove, poput ovih kojima se dosad bavio Polančec.U cirkulaciji je mnoštvo potencijalnih nasljednika, ali malo onih koji bi se bezuvjetno prihvatili toga posla. Uz Borislava Škegru, spominju se Damir Kuštrak, Željko Lovrinčević, Ivan Miloloža, Ivica Mudrinić, Đuro Popijač...

Neki od izglednijih kandidata otvoreno, međutim, kažu kako bi se u Vladu čije je trajanje ipak neizvjesno uključili samo uz uvjet da se u ekipu uvedu barem 3-4 nova igrača. Svaki od njih morao bi biti u stanju samostalno obavljati posao i donositi teške odluke, a međusobno bi svakako morali biti na istoj valnoj dužini. Mnogo toga lošeg, smatraju Večernjakovi sugovornici, dogodilo se zbog krajnje loših odnosa između potpredsjednika Vlade Polančeca i ministra financija Šukera. Ako oni koji vode gospodarske resore ne mogu funkcionirati kao dobar tim, ništa od posla.

U trenutku kad smjenjuje Polančeca, J. Kosor, dakle, mora imati nekoliko nasljednika. Onaj tko dođe na čelo Ministarstva gospodarstva također bi morao osigurati svoj novi tim. U tom resoru koji je s obzirom na stanje u brodogradnji i ukupnoj industriji pod najvećim pritiskom državni tajnici kao da su se razbježali. Neki na druge dužnosti, neki na bolovanje, pa je podekipiranost upravo naglašena.

Ima li HDZ dovoljno kvalitetnih ljudi, dovoljno stručnih, inovativnih, a istodobno odlučnih da mogu preko noći uskočiti na javnu pozornici s koje neće biti pošteda? Ako pak posegne za ljudima iz nestranačkih krugova, kao što je Sanader već učinio s Karamarkom i Šimonovićem, Vlada će se iz stranačke pretvoriti u tehničku ako bi se još dva ključna resora (gospodarstvo i financije) povjerila nestranačkim osobama.

Jadranka Kosor nema podršku stranke za takve dublje promjene, osobito s obzirom na činjenicu da bi se na udaru mogao naći i jedan od najjačih stranačkih igrača, ministar mora i prometa Božidar Kalmeta. Afere s javnim nabavama i javnim poduzećima koja su u njegovoj nadležnosti servirane su i na stol Europskog antikorupcijskog ureda. Kalmeta je, međutim, s obzirom na to da je uvijek imao najbolje rezultate u svojoj izbornoj jedinici, praktički nesmjenjiv. – U tome i jest problem. J. Kosor nema u Vladi ministre, nego članove Predsjedništva stranke – kaže jedan od sugovornika.

Kadrovski tsunami

Proteklih se dana nagađalo da bi novi kadrovski tsunami mogao zahvatiti još neke članove Vlade. Ministrica bez portfelja Bianca Matković mogla bi se vratiti u Sabor. O šefu diplomacije Gordanu Jandrokoviću moglo se čuti da bi ga Mesić rado zamijenio Kolindom Grabar Kitarović. No u Vladinim krugovima tvrde da su takva nagađanja promašena i da ‘nije na tome naglasak’.

U fokusu su gospodarski resori i ministri koji ih pokrivaju. Ekipa kakvu je Sanader sastavio dok nije bilo ekonomske krize teško se nosi s novim okolnostima. Dok je Sanader bio alfa i omega toga tima i dok je u državnoj blagajni bilo dosta novca, nije bilo tako upadljivo koliko kapaciteti pojedinih ministara zaostaju za potrebama.

Jadranki Kosor ovih dana s raznih strana dolaze preporuke da što brže krene u promjene (uključujući i one kadrovske). Ona ne smije dopustiti da sve ostane po starom i da Hrvatska u istom stanju dočeka trenutak kad će se opet lako dolaziti do stranih kredita jer će je to upropastiti, kazao je jedan strani ekonomist. – Ne učini li premijerka ništa do početka iduće godine, i mi ćemo početi zagovarati prijevremene izbore – tvrdi sugovornik koji je dosad u pravilu podupirao Jadranku Kosor.

Komentara 15

OB
-obrisani-
12:09 01.11.2009.

hej vas dvoje dole plačeni ste samo za komentiranje o hdz? o drugome nemate ama baš ništa za reći? jasno da nemate ,kad samo sa ceduljica prepisujete-kopirate jadnici bez mozga ! vi o ničem pojma nemate !

OB
-obrisani-
12:52 01.11.2009.

ova veleizdajnica se još uvijek glasa?

WE
webber17
12:05 01.11.2009.

Bivši ministar Polančec je samo žrtveno janje u cijeloj ovoj situaciji... Mjerodavne institucije trebaju Mesića detaljno istražiti jer on je glavni krivac za ovu cijelu aferu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije