Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Antikorupcija

Podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkoga suda u Zagrebu

Mislav Kolakušić predao kandidacijske liste za Eu izbore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
22.04.2019.
u 13:56

Radi osiguranja temeljnoga načela prava i sprečavanja korupcije u sudskim postupcima na sudovima Republike Hrvatske uvedena je automatska računalna dodjela predmeta sudcima u rad, kažu iz Udruge

Iz Udruge Antikorupcija suca Mislava Kolakušića u ponedjeljak su izvijestili da su podnijeli kaznenu prijavu protiv predsjednika Trgovačkoga suda u Zagrebu Nine Radića zbog, kako ističu, sumnjive dodjele čak 7.113 sudskih predmeta.

U toliko je predmeta na Trgovačkome sudu u Zagrebu u prethodne dvije godine umjesto automatske dodjele izabrana metoda odabira točno određenoga sudca, dok su svi ostali sudci isključeni iz  mogućnosti sudovanja u određenim predmetima, tvrde iz Udruge Antikorupcija.

"Temelj korupcije u pravosuđu je 'ručna' dodjela predmeta u rad sudcima, odnosno utjecaj na to kojemu će sudcu biti dodijeljen pojedini predmet u rad. Radi osiguranja temeljnoga načela prava i  sprečavanja korupcije u sudskim postupcima na sudovima Republike Hrvatske uvedena je automatska računalna dodjela predmeta sudcima u rad. Šokantna je spoznaja da je od 2017. na Trgovačkome sudu u Zagrebu više od 42 posto svih predmeta dodjeljeno uz primjenu iznimki, a čak 20,1 posto primjenom iznimke 'odabir jednog rješavatelja'. Od ukupno 47.890 predmeta, koliko je zaprimljeno na Trgovačkome sudu u Zagrebu, u prethodne dvije godine njih je čak 20.283 dodjeljeno uz primjene iznimki, od čega u mandatu sudca Radića čak 7.113 predmeta izravnom dodjelom točno određenome sucu", stoji u priopćenju. 

Iz Udruge Antikorupcija ocjenjuju da takve brojke pobuđuju ozbiljnu i opravdanu sumnju u manipuliranje dodjelom sudskih predmeta zbog čega je udruga i podnijela kaznenu prijavu nadležnome državnom odvjetništvu.

"Takvi podaci pobijaju prošlotjedne izjave Udruge hrvatskih sudaca kako je netočno da predsjednici sudova mogu manipulirati dodjelom predmeta u  rad jer predmete sudcima dodjeljuje računalni sustav nasumično i to  korištenjem algoritama kojima nije moguće manipulirati. Dodjela predmeta jednome rješavatelju u 20 posto, a primjena iznimki u 42 posto slučajeva pokazuje da su propisi o automatskoj dodjeli mrtvo slovo   na papiru i da služe samo kao paravan za arbitrarnu dodjelu 'bitnih' predmeta, ali i za mobing pojedinih rješavatelja kojima se na taj način mogu dodjeljivati najteži predmeti bez ikakve mogućnosti utjecaja na to", stoji u priopćenju.

Video: Mislav Kolakušić predao liste za EU izbore

Komentara 59

PH
Petarstijena-HR
15:47 22.04.2019.

Za korupciju u pravosuđu treba otvoriti ponovno Goli otok...

Avatar Urbani
Urbani
16:21 22.04.2019.

Uzima glasove Z.Z i Dalije.

DU
Deleted user
16:01 22.04.2019.

Ego -tip koji je dovoljan sam sebi, bez infrastrukture bez ikoga ne mogu ni postojati ozbiljni rezultati!? Dakle ne tvrdim da neke ideje nisu dobre već ne vidim kako su provedive !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije